Nyíregyháza

2022.11.29. 18:46

A háború, sok rossz fiúval a háttérben

A megyeszékhelyre érkezett a Keresztény Értelmiségek Szövetsége (KÉSZ) és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országjáró sorozata, melyben szakértőkkel beszélgetnek a közélet aktualitásairól.

KM

A nyíregyházi téma az orosz–ukrán háború következményei voltak Földi László titkosszolgálati szakértő és dr. Simicskó István volt honvédelmi miniszter, a KDNP frakcióvezetője szakértő tolmácsolásában.

A háború kirobbanásának okairól a frakcióvezető elmondta, nagyon összetett folyamatról van szó, nem lehet csupán néhány mozzanattal magyarázni, miért kezdtek el ropogni a fegyverek a szomszédunkban több mint 9 hónappal ezelőtt.

– A harcok kitörésének okai között vannak Oroszország hatalmi érdekei éppúgy, mint a kisebbségek jogait tipró ukrán oktatási törvény, vagy éppen az Egyesült Államok törekvései arra, hogy kiszorítsák az oroszokat az európai piacról – hangsúlyozta.

Földi László a kérdés további vetületeit is megvilágította: mint mondta, Európa olyan ütemben fejlődött a ’90-es évektől kezdve, hogy könnyedén a legerősebb kontinensé válhatott volna.

– Az ezredforduló előtt megindult Németország és Oroszország látványos közeledése, a fejlett európai ipar az orosz nyersanyagbázisra épülve pedig óriási fejlődést eredményezett, amit nyilvánvalóan rossz szemmel néztek az óceán másik oldalán. A mostani háború azonban leválasztotta Németországot az orosz gázról, sőt annak pótlását is megígérték, ám erre az amerikai palagáz nem elegendő. Oda jutottunk a 21. században, hogy nyugaton már nem az a gond, hogy drága a gáz, hanem az, hogy nincs.

A rendezvényről hamarosan bővebben is olvashatnak lapunkban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában