Vásárosnamény

2022.12.20. 17:30

Áradás Szabolcs megyében - A hideg megfogta a vizet

A Felső-Tisza vízgyűjtőjén lehullott csapadék árhullámokat indított el a Tiszán és mellékfolyóin, emiatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el többek között a folyó vásárosnaményi szakaszán.

Fotó: Bodnár Zsolt

– A víz hétfő dél körül tetőzött Tivadarnál, este ért el hozzánk – mondta el megkeresésünkre Filep Sándor. Vásárosnamény polgármestere hozzátette: azt tervezték, hogy lezárják a városból Gergelyiugornyára vezető kerékpárutat, de végül nem volt erre szükség.

– Folyamatosan egyeztetünk Molnár Gáborral, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnökével. A gergelyiugornyai üdülőcentrum megmerült, de nincs ok az aggodalomra, mert a hideg időjárás „megfogta” a vizet, és szép csendben megindult az apadás.

Forrás: Vásárosnaményi önkormányzat

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a hétvégi esőzés következtében Kárpátalján átlagosan 50 – de helyenként akár a duplája is -, míg az országban és Erdélyben 25-35 milliméter eső esett. Mindez a magyarországi folyókon kisebb-nagyobb vízszintemelkedést okozott. A gyorsan levonuló árhullámok a Tiszán Tiszabecsnél és a Tarnán az elsőfokú készültség feletti vízállásokat eredményeztek.

Fotós: Vásárosnaményi önkormányzat

Hétfőn a Tisza további szakaszain, valamint a Túron, a Krasznán, a Bodrogon, a Fekete- és Fehér-Körösön is az elsőfokú árvédelmi készültségi szint elérésére, illetve annak meghaladására készültek.

A következő napokban a vízgyűjtőterületeken csapadékszegény és fagypont alatti időjárás várható, ezért újabb árhullámok kialakulására nem kell számítani. 

KM

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában