Székely Hadosztály

2022.12.04. 07:00

Az ősi földért haltatok

A Székely Hadosztály száznégy évvel ezelőtt már készen állt a magyar határok védelmére.

GB

A kocsordi emlékmű | Fotó: magyarsagunkhungarikumunk.hu

A Kraszna-hídnál 1995-től áll a Székely Hadosztály három székelykaput megformáló - Makovecz Imre és Engelmann Tamás tervezte - emlékműve.

A Tanácsköztársaság bukása után a falu határában, a Kraszna-híd környékén folyt a Székely Hadosztály és a román intervenciósok csatája. Az emlékmű a többszörös túlerővel szembeni Székely győzelemnek állít örök emléket.

A mai emlékmű elődje egy emlékoszlop volt, melyet 1934-ben állíttatott a hősies győzelem mementójaként közadakozásból Mátészalka lakossága. Jellemző a Rákosi korszakra, hogy a hasonlóakkal együtt, a nemzeti emlékezetnek ezt a jelét is eltüntették.

Az emlékmű újraállítása a Mátészalkán 1933-ban született Csizmadia Zoltán festőművésznek a Hitel című folyóiratban megjelent „Legyen újra emlékműve a Székely Hadosztálynak Mátészalkán” című írásával indult. Õ hozta létre az alapítványt és személyes jó példájával indítva el az újraállítás fedezetének összegyűjtését.

Az új emlékművet aztán, a trianoni békediktátum 75. évfordulóján, 1995. április 21-én Für Lajos történész avatta, Tempfli József nagyváradi püspök pedig felszentelte.

A hét méter magas dombon álló emlékoszlophoz három székelykapu alatt áthaladva lehet feljutni. Az emlékoszlopon életfa és akár a lerombolt emlékművön, fehér márvány dombormű van Nappal és Holddal díszített pajzzsal. Alatta kőbe vésve ez áll: „Erdélyért. A Székely Hadosztálynak 1918-1919 évben a haza integritásáért vívott dicső harcai és e harcokban elesett, hős székely honvédő katonák kegyeletes emlékezetére”. Továbbá egy versidézet: „Elült a harc, világok harca, / De új harc lobbant, csak a Tietek / Az ősi földért haltatok, / S a halálban örökké éltek”

Kocsordnál a Kraszna partján magasodó emlékművel együtt emlékezik a hálás utókor is az Erdély katonai védelmére alakult Székely Hadosztályra, amelyet 1918 végén Kratochvil Károly ezredes, az erdélyi katonai kerület parancsnoka szervezett meg. Zömmel a korábban parancsnoksága alatt álló 39. gyaloghadosztály katonáiból, akik 1918 novemberében tértek haza az olasz frontról, és már december hónaptól vállalták a magyar határok védelmét.

A Székely Hadosztály volt az egyetlen, viszonylag fegyelmezett és magas harcértékű katonai alakulat az akkori Magyarországon, és hosszú ideig tartóztatta fel az Erdélybe, majd a Partiumba betörő román csapatokat. Utolsó nagy ütközetét Kocsord–Győrtelek–Mátészalka térségében vívta, majd a vereséget követően, 1919. április 26-án a hadosztály Demecsernél letette a fegyvert.

Az Isonzónál és Erdélyben is vitézül helytálló parancsnok halálának hetvenedik évfordulója alkalmából 2016-ot a Honvédelmi Minisztérium Kratochvil Károly emlékévvé nyilvánította. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában