2022.12.06. 13:09
Elkezdődött a kéthetes ellenőrzéssorozat!
Akcióban az élelmiszerek minőségét ellenőrző hatóság.
Forrás: illusztráció / shutterstock
A Nébih célja, hogy az ünnepek előtt, a megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira.
Az idén december 5. és december 18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést az Agrárminisztérium.
Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerláncok minden területén. A szezonálisan népszerű termékkörökből, mint például gyümölcsök, cukrászati kényelmi termékek, fűszerek, csokoládék és édességek, alkoholos italok több terméktípust is kiemelten vizsgál majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
Új elem az iskolai büfék
Hogy mit vesznek górcső alá? A higiéniai szabályok betartását és az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetőségét, legyen az élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítmény, vendéglátóhely, piac és ünnepi rendezvények (vásárok, kitelepült vendéglátók).
Az idén a húsok és húskészítményekre, az élő halakra, valamint az édesipari termékekre is kiemelt figyelmet fordítanak. A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésnek új eleme az iskolai büfék tevékenységének ellenőrzése, a szakemberek vizsgálják az üzemelés megfelelőségét, különös tekintettel a szendvicsek készítésének, tárolásának és árusításának feltételeire.
KM