Tiszabercel

2022.12.04. 13:40

Különleges történelmi pillanat (fotók)

250 éve jelent meg az Ágis tragédiája, ami a felvilágosodás hazai kezdetét jelentette.

Fotó: Gazdag Mihaly

Egy meghatározó szellemi fordulat kiindulópontját ünnepelték vasárnap Tiszabercelen. A második adventi gyertya meggyújtása mellett a felvilágosodás kezdetének 250. évfordulója teszi különlegessé e vasárnapot, ugyanis ezen a napon jelent meg a falu szülöttének, Bessenyei Györgynek az Ágis tragédiája című alkotása, melytől a szellemi irányzat kezdetét számítják a történészek. Az eseményen jelen volt dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke és Kiss András, a szövetség képviselője.

Egy új korszak kezdete

Dr. Vinnai Győző köszöntőjében elmondta, a történészek az Ágis tragédiájának megjelenési dátumát tartják a magyar felvilágosodás kiindulópontjának.

– Ezután megindult a polgárosodás, majd a reformkorban az ország gazdasági felemelkedése, a jogok kiterjesztése valósult meg. Ez a folyamat alapozta meg azt, hogy hazánk egy modern polgári nemzetállam lehessen. Ennek egyik építőköve volt a magyar nyelv, melyet Bessenyei is felkarolt. Amikor Bessenyei megszületett, minden változatlannak tűnt: a középkori eszmék és intézmények működtek. Ám amikor Bessenyei Bécsben járt, ráeszmélt, mennyire fejletlen Magyarország a kultúra területén. Ez a művelt környezet arra sarkallta, hogy hazájában is változást indítson el. Ilyen az, amikor egy ember nemcsak magáért tesz, hanem a településéért és a hazájáért is - hangsúlyozta a országgyűlési képviselő, hozzátéve: Bessenyei Györgynek 1772-től kezdve egymás után jelentek meg költeményes kötetei, drámai munkái és prózai értekezései.

– Amikor a nehézségekről beszélünk, akkor a közösség és a kultúra adhat erőt nekünk – erről is szól ez a mai nap – ezt már Nacsa Lőrinc mondta el a jelenlévőknek.

Kiemelte: van egy örökségünk, amit kötelességünk ápolni, és Bessenyei emlékét nem csupán Tiszabercelnek, hanem az egész országnak őriznie kell.

– Ám az örökségünk a jövőnket is jelenti, amit az elődeinktől kaptunk, és nem elég tovább vinni, életet is kell lehelnünk belé. Ma nehéz időket élünk, ezért szükségünk van az összefogásra, és érdemes Bessenyei György munkásságából levonni azokat a tanulságokat, melyeknek napjainkban is hasznát vehetjük, amelyek segítik a közösséget – hangsúlyozta.

Bessenyei Györgyről dr. Fazekas Gergely Tamás, a Debreceni Egyetem docense tartott előadást, majd az ünneplő tömeg a Bessenyei-emlékházhoz vonult, ahol elhelyezték a tisztelet koszorúit. 
KM

Címkék#tiszabercel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában