Nyíregyháza

2022.12.19. 18:48

Elérkezett a szellemi repülés ideje

Nyíregyházán társadalmi igény volt a nemzetközi szintű tehetséggondozásra.

KO

Fotó:

– „A tehetség nem az előjogok, hanem a kötelességek forrása”, mondta az egykori a kultuszminiszter Klebelsberg Kunó, s mi is ezt a mottót tűztük a zászlónkra, mert azok a fiatal tehetségek, akik részt vesznek a Mathias Corvinus Collegium programjain, nem pusztán saját örömükre fejlesztik képességeiket, bővítik tudásukat, hanem tehetségükkel gyarapítják saját közösségüket is – mondta Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója hétfőn, a nyíregyházi képzési központ megnyitóján.

Mint ismert, az idei tanévtől már Nyíregyházán is fogadja a tehetséges fiatalokat a kollégiumi hálózat, őket is köszöntötte a főigazgató.  

Szalai Zoltán azzal folytatta, a tehetség akkor él igazán, ha másért, másokért is élhet, s ez a gondolat nagyon fontos az MCC közösségében, ahol a diákok egymásért is dolgoznak, tágabb értelemben véve az egész nemzetért – vázolta fel a főigazgató a színvonalas, a nemzetközi térben is elismert tehetségprogram fontos alappillérét.

Bővülés, terjeszkedés

A Mathias Corvinus Collegiumot 1996-ban alapították.

– Az alapítók nem is gondolták volna annak idején, hogy a Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézményének fektették le az alapjait. Több mint 6 ezer fiatallal foglalkozunk, különösen büszkék vagyunk arra, hogy Erdélyben, valamint Kárpátalján is működnek központjaink, a következő évben bővülhet a sor Délvidékkel és a Felvidékkel. Nemrég Brüsszelben is megnyitottuk tehetséggondozó műhelyünket, melynek célja, hogy a fiatalok megismerjék, hogyan működik az Európai Unió, a brüsszeli intézmények, a döntéshozási mechanizmusok. Különösen büszkék vagyunk rá, hogy vidéken már több – összesen 3 ezer – diákunk van, mint a fővárosban, s az idei közel 300 rendezvényünkből 80-at vidéken tartottunk meg.

– Az MCC amellett, hogy oktatási intézmény, kutatásokkal is foglalkozik, kiváló magyar és nemzetközi tanárok vesznek részt programjaikban, amely lehetővé teszi, hogy közönségtalálkozókat, kerekasztal-beszélgetéseket, előadásokat is szervezzünk. Tulajdonképpen ez az első nyitott rendezvény Nyíregyházán, ahová olyan előadókkal érkeztünk, mint Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, Gladden Pappin, a Dallasi Egyetem docense és Calum Nicholson, a Cambridge-i Egyetem oktatója, mindketten az MCC vendégoktatói is egyben. A Geopolitika a 21. században című kerekasztal-beszélgetés különösen aktuális témákat érint, hiszen az elmúlt évek válságai miatt a nyugati államok évtizedek óta nem látott kihívásokkal néznek szembe, eközben pedig a feltörekvő Kelet gazdaságilag és katonailag egyaránt megerősödött. Demkó Attila előadásában beszél az orosz–ukrán háborúról és annak hatásairól. (Demkó Attilával készített interjúnkat később olvashatják, a szerk.)

– Innentől kezdve rendszeresen szervezünk előadásokat, beszélgetéseket a nyíregyházi központban is, melyre várjuk a városlakókat – invitált a főigazgató, s elmondott néhány számot az MCC nyíregyházi bázisáról.

Mint megtudtuk, ez a huszonnegyedik telephely, amely 65 diákot – 40 középiskolás és 25 általános iskolás diákot – ölel fel. A tervek szerint ez a létszám akár kétszázra is növelhető a következő években, felmenő rendszerben.

Iskolapadtól a karrierépítésig

Vargáné dr. Bosnyák Ildikó, a nyíregyházi képviselet vezetője egy pillangóhoz hasonlította az MCC nyíregyházi központjának elmúlt fél évét. Mint fogalmazott: – Olyanok voltunk, mint a pillangó. A bebábozódás idejét az épület felújításával, majd a be­lakásával töltöttük, közben a diákok aktívan részt vettek a foglalkozásokon. A fizikai átalakulás megtörtént, itt vagyunk ebben a gyönyörű épületben, amelyet az MCC újított fel. Mostanra kinyíltunk, mint egy pillangó, és eljött a „szellemi repülés” ideje, felkészítjük a gyerekeket arra, hogy megállják a helyüket az életben, valamint a különböző programjainkkal megmutatkozunk a nagyközönség előtt is – fűzte hozzá Vargáné dr. Bosnyák Ildikó.

– Minden új központ egy újabb mérföldkő a lassan gördülő és folyamatosan terjeszkedő MCC életében – a képzés egészéről Constantinovits Milán főigazgató-helyettes beszélt. Elmondta, Nyíregyházán a Fiatal Tehetség Program és a Középiskolás Program indult el ez év szeptemberében.

– Tízéves kortól találkozunk a diákokkal, elkísérjük őket az egyetemig, de a kollégiumi közösség támogatása végigkíséri őket a karrierépítésig – mondta.

Mint ismert, a fiataloknak szóló programok a hagyo­mányos oktatás mellett működnek, az iskolai tanórákon kívül. A különböző színtereken mégis összekötik a ­szülőket, pedagógusokat és a tanulókat. Éppen ezért minden egyes képviselet helyszínén szorosan együttműködnek a helyi iskolákkal, tanárokkal, valamint a városvezetéssel is partnerségi kapcsolatban áll az MCC. Elhangzott, Nyíregyházán társadalmi igény merült fel a több tudományterületet felölelő, sokrétű tehetséggondozásra.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában