Nyíregyháza

2022.12.11. 21:45

Orgonát szenteltek

A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya- társszékesegyház új, multiplex rendszerű karorgonával gyarapodott, amely a Szent József-oltár mellett áll, és a kórus-és kamarazenét kíséri a szertartások idején, valamint kisebb liturgikus események alatt.

Az orgona sípsor-összeállítását és konstrukcióját Németország vezető orgonaépítői fejlesztették ki. A multiplex rendszerben az egyes sípsorokat a billentyűzetnél nagyobb hangterjedelemben építették ki, amelyek a sípok alá helyezett szelepek segítségével több hangfekvésben érvényesülnek. A társszékesegyházban felépített hangszert eredetileg Friedrich Weigle Orgelbau készítette 1976-ban a langenalbi evangélikus Mária - templomba. Budavári Attila aranykoszorús orgonaépítő felfigyelt a hangszerre, amikor ott feleslegessé vált, megvásárlás után Nyíregyházára ajánlotta. A helyszínre telepítve a pécsi manufaktúra új szekrényt készített az orgonának a székesegyház belső terének díszítő elemeivel, és új, mozgatható játszóasztalt.  A templomi karorgonát advent harmadik vasárnapján Palánki Ferenc római katolikus püspök áldotta meg. 

 

 

Címkék#orgona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában