Nyíregyháza

2022.12.02. 12:03

Tolerancia, elfogadás és street art

A kürtőskalács is elvarázsolta a külföldi diákokat és tanárokat.

Fotó: Dodó Ferenc

– Szeretek utazni, új barátokat szerezni, és ezzel a programmal mind a két álmom teljesült – mondta kérdésünkre Hajdú Eszter, miért csatlakozott a projekthez. A jelenleg tizedik évfolyamos lány építészmérnök szeretne lenni, ezért is választotta az ÉVISZ építőipari képzését. 

– Hasznos volt megismeri más kultúrákat, hagyományokat, s nagyon jó volt látni, mennyire fontos mindenhol az elfogadás, a tolerancia. Senki nem foglalkozik a másikkal, nem szólnak meg senkit, hagyják, hogy mindenki a saját életét élje – magyarázta Eszter, aki kacérkodik a gondolattal, hogy külföldön is dolgozzon, így a programban erősödő nyelvtudása is a hasznára lesz.

Amitől más vagy az tesz gyönyörűvé (What makes you different makes you beautiful) a címe annak az Eramus+ mobilitási projektnek, amelyet Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Technikuma –, ahogy mi ismerjük az ÉVISZ – elnyert, s ennek keretében pénteken portugál, lengyel, görög és olasz diákok, valamint tanárok érkeztek a városházára. A Bencs-teremben a vendégek érdeklődve nézték a városról készült kisfilmet, majd dr. Ulrich Attila alpolgármester szóban is bemutatta hazánk 7. legnagyobb városát, amely az elmúlt 10 éven látványosan fejlődött. Beszélt Nyíregyháza egyre erősödő gazdaságáról, a kivételes kulturális, turisztikai értékeiről, az erős civil szféráról, az ifjúsági kerekasztalról és az idősügyi tanácsról, a város lakosságmegtartó képességéről.

– Büszkék vagyunk arra, hogy Nyíregyháza lakossága nem fogy, s ezt városként egyedül mi mondhatjuk el – tette hozzá az alpolgármester, aki kiemelte: a jövő szempontjából meghatározó, hogy a más egyetemeken tanuló fiatalok visszatérjenek a városba, a fejlesztések, és döntések is mind ezt a cél segítik, hogy élhető, megtartó, folyamatosan fejlődő település legyen és maradjon Nyíregyháza. Beszélt arról is, hogy szívesen fogadják a városházán az erasmusos diákokat, nem ez az első alkalom, hogy külföldieket köszöntenek itt.

Mint kiderült,  a vendégeket rabul ejtette a kürtőskalács, amiről a történész végzettségű alpolgármester örömmel mesélte el, hogy Erdélyből származó magyar süteményről van szó, ami hungarikum, és mindenképp kóstolják meg a faszénen, parázs felett sült finomságot, mert az az igazi, autentikus készítési mód.

– Iskolánknak ez már a negyedik sikeres Erasmus+ pályázata, amiben a toleranciára, mások és más kultúrák elfogadására helyezzük a hangsúlyt – erről már Fabók Judit, az ÉVISZ angoltanára beszélt lapunknak. 

– A diákjaink és tanáraink már jártak Görögországban, Portugáliában, Olaszországban és Lengyelországban, ezt az ötödik találkozónk, így most egy hétig mi látjuk vendégül a partneriskolákból érkezett fiatalokat és a pedagógusokat. Az eddig tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy a nyelvtudásban is sokat jelent ez a program, a közösprojektmunkák révén megtanulják, hogyan kell csapatban dolgozni, együttműködni. Miután ez egy kulturális jellegű pályázat, a magyar mobilitásban a kortárs művészetekkel foglalkoztunk, azon belül is a street art volt a témánk. Felkerestük a város művészeti iskoláját is, ahol bemutatták, mennyire komoly terület ez, ami a falakon belül kezdődik, majd néhány alkotást meg is tekintettünk – részletezte a tanárnő, hogyan ér össze az ÉVISZ küldetése és a programelem, amiből a diákok is sokat tanulhatnak. 

BM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában