Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.12.05. 20:00

Üzemanyag: nem kell a pánik!

Az elmúlt napokban, hetekben megszaporodtak a benzin, illetve a gázolaj időszakos hiányáról, annak okairól szóló hírek, tudósítások, vagy a közösségi oldalon olvasható bejegyzések.

Az Apagy melletti benzinkúton hétfőn nem tapasztaltunk fennakadást

Fotó: Pusztai Sándor

Ezek egy része szakmailag megalapozott véleményeken, elemzéseken alapszik, más részük azonban teret enged az ál- és rémhíreknek, kelleténél jóval nagyobb aggodalmat keltve ezzel az emberekben, belesodorva őket a pánikvásárlásba.

Egy biztos, az elmúlt évekkel összevetve jelenleg nehezebb üzemanyaghoz jutni, a feltorlódott kocsisorok miatt megnövekedhet a várakozási idő, de nincs szó országos üzemanyaghiányról, legfeljebb lokális ellátási problémákról.

– A fehérgyarmati MOL kúton a múlt héten 50 literig adtak benzint, nyugodtan meg tudtam tankolni, nem volt fennakadás – mondta lapunknak Pásztor Attila, aki hozzátette, a környékbeli kisebb kutakon sok helyen 1000 forintban vagy 5 literben maximalizálják a tankolást.

Pásztor Attila Fehérgyarmaton él, de Nyírbátorban, a Rosenbergernél dolgozik, emiatt sokat van úton. Mint azt lapunknak elmondta, abban a térségben nem tapasztalt pánikvásárlásra utaló jeleket

– Vannak egyszer-egyszer hosszabb sorok, de nincs különösebb fennakadás. A környékbeli kisebb kutakon ugyan csak öt litert adnak, vagy 1000 forintban maximalizálják a tankolást – tette hozzá.

Ideiglenes problémák

– Az ibrányi és a nagyhalászi töltőállomáson is 20 litert tudtunk tankolni, ám egyik napról a másikra azzal szembesültünk, hogy ezeken a kis kutakon 2 literben maximalizálták az ársapkás áron vehető üzemanyagot. Szerencsére nem volt „üres” a benzintartályunk, mert nem tudom, hogy jutottunk volna el egy olyan kútra, ahol ettől több tölthető a tankba – mondta el lapunknak Kormány Zoltán.

– Szóltam is a fiamnak, hogy valamelyik nagyvárosban tankoljon, mert itthon nem fog tudni. Meglepetésünkre Debrecenben azzal szembesült, hogy kerek perec ki volt írva, nincs benzin, Újfehértónál azonban szerencséje volt, a Mol-nál minden nehézség nélkül teletölthette a tartályt, s hazafelé azt látta, hogy a Tokaji úti Shell-nél is kiszolgálták az autósokat, nem csak az üzleti partnereket. A benzinkorlátozás és -hiány szerintem főleg a kisebb, magánkézben lévő töltőállomásokat érinti, a nagyoknál pedig a pánikfelvásárlás okoz hosszabb-rövidebb ellátási zavart, de ez általában átmeneti.

Időszakos üzemanyaghiány az ország több benzinkútján előfordult az utóbbi időszakban, de országos hiányról nem beszélhetünk
Fotós: Pusztai Sándor

Hogy látják a fuvarozók?

A gávavencsellői székhellyel működő Gégény Trans fuvarozó cég vezetője, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete Árufuvarozási Tanácsának elnöke szerint nem az ársapka okoz napi szintű gondot a nemzetközi fuvarozásban, hanem az, hogy a nemzetközi kamionok egyszerre legfeljebb 100 liter gázolajat tankolhatnak. Így gyakorlatilag naponta kétszer kell megállnia a sofőrnek tankolni, ami többek közt, veszélyezteti a vezetési idő betartását és az áru pontos megérkezését is.

Gégény Tamás elmondta, korábban induláskor teletankolták Magyarországon a kamiont, és úgy lépte át az országhatárt a sofőr, ma ez megoldhatatlan.

– A hazai tankoláskor a jövedéki adó a magyar államkasszába "vándorolt", most azonban jóval többet tankolnak a nemzetközi fuvarozócégek kamionjai külföldön – tette hozzá a Gégény Trans vezetője, aki elmesélt a lapunknak egy megdöbbentő történetet is, ami az egyik alkalmazottjával történt meg.

– A sofőrom éppen a pihenőidejét töltötte, miközben egy román kamionos kiszivattyúzta a gázolajat a kamionból, majd “olajra” lépett. A térfigyelő kamera felvételei alapján elindult a rendőrségi vizsgálat, de mikorra jelentettük az ügyet, a román kamionos talán már át is lépte a magyar határt. Erről én is hajnalban értesültem, mikor jött az e-mail a telefonomra a hirtelen üzemanyagveszteségről – mondta Gégény Tamás, aki szerint az is nehezíti a hazai kutak üzemanyagellátását, hogy a Mol százhalombattai finomítója egy ideje csak csökkentett kapacitással működik. 

TG, BM

Magyarországon nem lesz fennakadás

A mandiner.hu által megszólaltatott Hortay Olivér szerint az egyre súlyosabb piaci feszültség Magyarországra is be fog gyűrűzni, akár veszélybe sodorhatja a benzinárstopot is. A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője szakértő hozzátette, az Európai Unió nem jöhet ki jól az Oroszország ellen bevezetett olajembargóból, a hétfőn életbe lépő intézkedések azonban Magyarország ellátásában nem fognak akut problémát okozni. Hortay Olivér azt mondta, az embargó óriási logisztikai szervezési problémát fog okozni, mert az Európai Unió olajigényének negyedét Oroszországból biztosította.
Ténybox: Limit a Shellnél

A Shell Hungary Zrt. töltőállomás-hálózatában tranzakciónként új limitek léptek életbe az ellátásbiztonság fenntartása érdekében november 25-étől. “Az elmúlt napok csökkentett beszállítói kapacitásra vonatkozó bejelentései nyomán a Shell Hungary zRt. töltőállomás-hálózatában tankolásonként maximum bruttó 20.000 Ft értékű Shell FuelSave 95 benzin (a mennyiséget a kútoszlopon feltüntetett piaci áron számolva), illetve maximum bruttó 50.000 Ft értékű Shell FuelSave Diesel üzemanyag vásárolható 2022. november 25-től (a mennyiséget a kútoszlopon feltüntetett piaci áron számolva)” – olvasható a társaság honlapján.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában