Nyíregyháza

2022.12.03. 08:00

Vigyázzunk egymásra!

Fotó: szon-archív

Tudom, hogy az amúgy is lassú haladást, a reggeli közlekedés idegességét a felújítások, az elterelések még inkább elnehezítik, de ezen – véleményem szerint – az nem segít, ha a másokat és magunkat is védő szabályokat nem tartjuk be vagy ha másokat szidalmazunk a szabályok követése miatt. Emellett azt is tudom, ha magabiztosabban ismernénk a közlekedés szabályait, sok mérgelődéstől kímélnénk meg magunkat és társainkat. A célforgalom kivételével behajtani tilos jelzéssel érintett szakasz, avagy a lakó és pihenő övezet behajtási szabályait most nem is említeném, bár higgyék el, nem véletlenül helyezték el azokat a táblákat. Ilyenkor mindig csupán jószándékú tudatlanságot, és nem otromba, szándékos szabályszegést feltételezek. 

Ugyanakkor az elsőbbségi szabályok be nem tartása már más kérdés, ott anyagi kár, sőt, komoly sérülés is keletkezhet a szabályok ismeretének, ne adj Isten, a követés szándékának hiányában. Itt van az a fránya jobbkézszabály, ami éppenséggel nem csak a fővárosiak butasága. Sok lakó- és pihenőövezetben az elsőbbséget nem szabályozzák táblával, így jobb híján marad a KRESZ egyéb útmutatása. Nyíregyházán is nagyon sok olyan kereszteződés van, ahol nincs kitéve az össze nem téveszthető Elsőbbségadás kötelező, vagy Állj, elsőbbségadás kötelező táblák egyike sem. Ilyenek például a Bánki Donát és a Törpe utcák mentén és között található kereszteződések, amiken „osonópálya” jellegük miatt reggel és délután sok száz autó forgalma bonyolódik. Vigyázzunk egymásra, mindenkit hazavárnak!

Márton Lajos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában