2023.01.30. 13:04
A hagymás vértől a sült hurkáig
Nagyecseden kiderül, ki készíti a legfinomabb disznóságokat.
Forrás: MTI
A tél a disznóvágások időszaka, tudják ezt jól Nagyecseden is, ahol február 11-én tizenötödik alkalommal rendezik meg a Lápi Disznótoros fesztivált. Már reggel hat órára várják mindazokat, akik szeretnék végigkísérni a folyamatot, mely során a négy lábon érkező állat hurkaként, kolbászként, toroskáposztaként „születik újjá”. A szúráshoz természetesen fogópálinka dukál, amit közösen fogyasztanak el a vendégek. Nincsen disznóölés hagymás vér nélkül, az autentikus reggelit fél kilenckor tálalják a fesztiválon, melynek 10 órakor kezdődő megnyitóján Kovács Lajos polgármester köszönti a látogatókat. Beszédet mond Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke. A megnyitón ecsedi táncokkal lép színpadra a Rákóczi Gusztáv Hagyományőrző Együttes.
Mire elkészülnek az első adag toroskáposzták, megérkezik a gasztrofesztivál sztárvendége: Sós Fecó 11 órától énekelteti és táncoltatja meg az ecsedieket. Ezután a hagyományőrző csoportoké a színpad, a déli harangszóval pedig elkezdhetnek izgulni a tájjellegű főzőverseny csapatai, ugyanis a gasztronómiai bemutató után, 13.30-kor már a zsűrié a főszerep. Míg kiderül, ki készítette a legfinomabb disznóságokat, a látogatók és a versenyzők élvezhetik a második világháborús amerikai hagyományőrzők bemutatóját. A Lápi Betyárok segítségével gazdára találnak a tombolasorsolás nyereményei is.
A szervezők február 7-éig várják azoknak a hazai és határon túli csapatoknak a jelentkezését, akik fakanalat ragadnak és elkészítik a tájegységükre jellemző, hagyományos disznótoros ételeket. További információkat a település honlapján olvashatnak.
KM