Nagyecsed

2023.01.30. 13:04

A hagymás vértől a sült hurkáig

Nagyecseden kiderül, ki készíti a legfinomabb disznóságokat.

Forrás: MTI

A tél a disznóvágások időszaka, tudják ezt jól Nagyecseden is, ahol február 11-én tizenötödik alkalommal rendezik meg a Lápi Disznótoros fesztivált. Már reggel hat órára várják mindazokat, akik szeretnék végigkísérni a folyamatot, mely során a négy lábon érkező állat hurkaként, kolbászként, toroskáposztaként „születik újjá”. A szúráshoz természetesen fogópálinka dukál, amit közösen fogyasztanak el a vendégek. Nincsen disznóölés hagymás vér nélkül, az autentikus reggelit fél kilenckor tálalják a fesztiválon, melynek 10 órakor kezdődő megnyitóján Kovács Lajos polgármester köszönti a látogatókat. Beszédet mond Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke. A megnyitón ecsedi táncokkal lép színpadra a Rákóczi Gusztáv Hagyományőrző Együttes.

Mire elkészülnek az első adag toroskáposzták, megérkezik a gasztrofesztivál sztárvendége: Sós Fecó 11 órától énekelteti és táncoltatja meg az ecsedieket. Ezután a hagyományőrző csoportoké a színpad, a déli harangszóval pedig elkezdhetnek izgulni a tájjellegű főzőverseny csapatai, ugyanis a gasztronómiai bemutató után, 13.30-kor már a zsűrié a főszerep. Míg kiderül, ki készítette a legfinomabb disznóságokat, a látogatók és a versenyzők élvezhetik a második világháborús amerikai hagyományőrzők bemutatóját. A Lápi Betyárok segítségével gazdára találnak a tombolasorsolás nyereményei is.

A szervezők február 7-éig várják azoknak a hazai és határon túli csapatoknak a jelentkezését, akik fakanalat ragadnak és elkészítik a tájegységükre jellemző, hagyományos disznótoros ételeket. További információkat a település honlapján olvashatnak. 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában