Nyíregyháza

2023.01.31. 17:30

Almaültetvényt ötvözött a napelemparkkal a nyíregyházi egyetemista

Az alapképzés kategória egyik nyertese a Nyíregyházi Egyetem harmadéves hallgatója lett.

Fotó: Bartos Gyula

A K&H Bank Zrt. agrárüzletága a társadalmi szerepvállalása jegyében idestova nyolc éve hirdeti meg a Fenntartható Mezőgazdaságért Ösztöndíjpályázatot. A pályázaton három kategóriában lehet nevezni doktoranduszoknak, mestereknek és alapképzésen résztvevő aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákoknak. A Nyíregyházi Egyetemet Fesztóry Ottó harmadéves mezőgazdasági mérnök szakos hallgató képviselte.

K&H Bank
Fesztóry Ottó
Fotós: Bartos Gyula

„Magyarországon a mezőgazdasági termelés nem éri el azt a szintet, amit a lehetőségei biztosítanak. Évtizedes lemaradásban van az ágazat, mert a termelők többsége a termelékenyebb, korszerűbb eljárások helyett még mindig a régen megszokott technológiákat alkalmazza. A szakmai tudás soha nem látott mértékben felértékelődik az ilyen válságok sújtotta időszakokban, ezért a fiatalok innovatív kutatásait támogatnunk kell, hiszen az ő kezükben van a jövőnk” – emelte ki megnyitóbeszédében Tresó István, a K&H Üzleti ügyfelek divízió ügyvezető igazgatója.

A kiírásra negyvennégy pályázat érkezett, amelyek közül nyolcat díjaztak - doktorandusz és mesterképzésen három-három, alapképzésen két pályázó részesült elismerésben a K&H Bank budapesti központjában.

A Debreceni Egyetemről három sikeres pályázat került ki, a MATE-ról kettő, és volt nyertes a Soproni Egyetemről, valamint a BME-ről is. A zsűrit a Debreceni Egyetem, a MATE, az Állatorvosi Egyetem, a Magyar Mezőgazdaság szaklap tanárai alkották.

Fotós: Bartos Gyula

– A saját témám egy ötlet kifejtése volt, miszerint az intenzív alma ültetvényeket lehet ötvözni napelemparkkal. A napelemeket a jéghálórendszer helyett helyeznék fel, így a napelempark nem zöldmezős beruházás, és nem von el több termőterületet a mezőgazdaságtól – mondta Fesztóry Ottó, a Nyíregyházi Egyetem mezőgazdasági mérnök szak, BSC 3. évfolyamos hallgatója. Hozzáfűzte: – A jégeső elleni védelmen és a nyári forróságban az árnyékoláson kívül (mely feladatokat a jégháló látja el) jelentős előny az energiatermelés is, ami a mai világban drága és szűkös erőforrás. Számos felhasználási lehetősége van a gazdának a termelt energiára, mint például a hűtőház, az öntözőrendszer áramellátása, a növényvédelmi drónok töltése, de az is megvalósítható, hogy egy almatermesztő és egy energetikai beruházó összefog, és közösen építik ki a rendszert. Büszke vagyok rá, hogy a Nyíregyházi Egyetemet és a szakunkat képviselhettem egy nagyon erős mezőnyben!

LTL

A fenntartható fejlődésért

A közös agrárpolitika egyik meghatározó eleme ugyanis a zöld fenntarthatóság elérése, ami magába foglalja a környezetvédelmet, illetve a tájkép és biodiverzitás megőrzését, a vegyszerhasználat csökkentését és a környezetkímélő technológiák alkalmazását. Mindez egyértelműen mutatja az irányt, hogy az agrárium fejlesztéseinek a fenntartható fejlődést szolgáló megoldások felé kell mozdulnia. Ennek megvalósításában és alkalmazásában meghatározó szerepe van a fiatal, a fenntarthatóságra és innovációkra nyitott agrárszakembereknek – idézte Demeter Zoltánt, a K&H Agrár fejlesztési főosztályvezetőjét a magyarmezogazdasag.hu.

Az ösztöndíjpályázat díjazottjai

A PhD kategória nyertesei: 

1. Kiss Nikolett Éva, Debreceni Egyetem Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola, Broiler csirketartáshoz kapcsolódó környezeti terhelés értékelése körforgásos szemlélet alapján, 2. Török Evelin, Debreceni Egyetem Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola, Kiesési kockázatok értékelése a hazai tejtermelő szarvasmarha állományokban, 3. Kaszás László, Debreceni Egyetem Kerpely Kálmán Doktori Iskola, Csicsóka ökotípusok összehasonlító vizsgálata zöld biomassza hasznosítás céljából

A mesterképzés kategória nyertesei: 

1. Szabó Bence és Wágner Árpád, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar, IMU alapú elmozdulásmérő eszköz fejlesztése és ennek alkalmazása talajáramlások vizsgálatában, diszkrételemes modellek kalibrációjához, 2. Kádár Tamás László, Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar, A kocsánytalan tölgy kisfajok ökológiai elkülönítése és felhasználási lehetőségei a Jakab-hegy térségében, 3. Szám Dorottya, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campus, Botrytis cinerea extracelluláris fehérjék hálózatának vizsgálata.

Az alapképzés kategória nyertesei: Fesztóry Ottó, Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Kar, Napelemek és almaültetvény kombinálásának előnyei, Hock Péter, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet, A klímaváltozás hatása a szőlő fenofázisaira kettős metszéssel elért késleltetés alapján

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában