Kelet-retró

2023.01.29. 08:00

Az apa állította gyermekét nehéz választás elé

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1963. január 29., kedd

Munkában a hóeke - a mostani kemény tél idején megyénkben is több helyen keletkeztek hófúvások okozta útakadályok, ezeket rövid idő alatt elhárították.

1993. január 29., péntek

Emlékülés a feledés ellen: Sipkay Barna életművét méltatták

A nyíregyházi születésű író és publicista, Sipkay Barna halálának negyedszázados évfordulójára emlékeztek január 28-án a nyíregyházi Móricz Zsigmond-könyvtárban. Ezzel az alkotó életműve előtt tisztelgő eseménnyel zárult az a rendezvénysorozat, melyet az író nevét viselő kereskedelmi és vendéglátóipari szakközépiskola, valamint a Sipkay Barna Baráti Társaság hívott életre. 

Az emlékülésen a Sipkay-életművet kutató irodalomtörténészek és tanárok előadásai hangzottak el, felvillantván az igen korán félbe szakadt írói és újságírói pálya meghatározó vonulatait. Dr. Katona Béla az egyik, számunkra talán legfontosabb kérdéskört boncolgatta filológiai precizitással: vajon hogyan ítéli meg az irodalomtörténet, a kritika, az olvasóközönség az egykor hatalmas népszerűségű szerző regényeit, novelláit, drámáit, vajon megjárta-e már a Sipkay-életmű azt a jelképes purgatóriumot, melyből kikerülve biztonsággal lesz megállapítható értékállósága, vajon van-e a minden ízében nyírségi írónak utókora. A méltatlan elfeledettségre utalva kritikusan fogalmazta meg: Sipkay művei új kiadások híján mára szinte hozzáférhetetlenekké váltak. 

A további előadásokban a kisvárosi miliőt bemutató két kisregényről, a riporteri élményekben gyökerező novellagenezisről és az író műveinek a középiskolai oktatásban betölthető szerepéről szólt dr. Margócsy József, dr. Nagy István Attila és Nagy Zsuzsanna. 

A rendezvény második részében adták át a Sipkay-emlékplaketteket, majd az író szellemiségét megidéző vers- és prózamondó verseny győzteseinek, illetve a rendező iskola énekkarának a műsorát hallgathatták meg az érdeklődők.

1993. január 29., péntek

Az apa állította gyermekét nehéz választás elé - szégyenében nem járt iskolába egy nyíregyházi lány

A Nyíregyházi Városi Bíróság mint a fiatalkorúak bírósága egyik ítéletét így indokolta a közelmúltban: "K. S., az apa magatartásának felróhatóan következett be a bűncselekmény, az apa állította gyermekét nehéz választás elé, s hozta olyan helyzetbe, amelynek során büntetőeljárás indult ellene, iskolai tanulmányait is abba kellett hagynia."

Egy jóravaló kislány az egyik nyíregyházi középiskolában élvezte tanárai és diáktársai bizalmát. Ezért is bízták rá az osztálypénz kezelését. Apja erről tudott, s a család valóban nehéz anyagi helyzetére hivatkozva a lánytól erélyes rábeszélésre kicsikarta az osztálykasszát, 21 ezer forintot. Ígérte a lánynak, hogy időben megadja, észre sem veszik. Többszöri kérésre sem adta meg, az ügy kitudódott. A lány szégyenében nem járt iskolába, év végén osztályozhatatlanná vált. Kimaradt. Az egyik rokon az iskolának elküldte a 21 ezer forintot. 

Az ügy ezzel nem zárult le. A bíróság az apát tíz hónap felfüggesztett börtönre ítélte, a lányt pedig megrovásban részesítette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában