Egészség

2023.01.14. 10:26

Elkezdődött a pollenszezon

Nátha és szezonális nátha egyszerre?

KM

Orvosi javaslatra kezdjék el gyógyszereiket szedni az allergiások

Forrás: Illusztráció: MW

A szezonális szénanátha akkor jelentkezik, amikor a növények (fák, füvek, egyéb növények) virágoznak, pollenjüket szórják. Az enyhe időjárás miatt elkezdődött az idei pollenszezon, a mogyoró virágpora már eléri az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet – közölte a napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az éger, a ciprus- és tiszafafélék, valamint már a kőris virágpora is jelen van a levegőben, azonban koncentrációjuk jellemzően még alacsony. A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban nem várható jelentős változás, de a legkorábban virágzó fák pollenszórása az újabb felmelegedés hatására ismét erősödhet. Az Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kéri a pollenallergiás betegeket, hogy fordítsanak gondot a megelőzésre és a tünetek enyhítésére. Azt javasolják, hogy a mogyoró, az éger, a kőris, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenjére allergiások készüljenek fel a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére, kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

 

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója, olyan anyagokra, amelyek az egészséges embernél semmilyen tünetet nem váltanak ki. Sajnos az allergiások száma egyre növekszik hazánkban, amit a különböző statisztikák is alátámasztanak. Ma Magyarországon a felső légúti allergiában érintettek aránya a legnagyobb, különböző bőrallergiák minden ötödik embernél előfordulhatnak, s az sem ritka, amikor valaki egyszerre többfajta allergiával küzd. Az allergének kimutatására sokféle módszer létezik, a legelterjedtebb a bőrteszt, az asztma kizárására vagy megerősítésére pedig a légzésfunkciós vizsgálat. Mindkettőt el szokták végezni, mert az elhanyagolt légúti allergiából könnyen kialakulhat asztma.

 

Címkék#allergia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában