Nyíregyháza

2023.01.27. 18:14

Emlékezni és emlékeztetni a holokauszt emléknapján

Az ENSZ 2005-ben nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává január 27-ét, és ez alkalomból tartottak megemlékezést pénteken Nyíregyházán, a Bernstein Béla téren található emlékműnél. Somos Péter újságíró a rendezvényen beszédében elmondta, a békében felnőtt nemzedék és a mai fiatalság el sem tudja képzelni a háború és a jól megtervezett népirtás borzalmait.

Fotó: Pusztai Sándor

Béke és egyetértés

– Nyíregyházán a deportálás előtt közel 5 ezer zsidó polgár élt, a város lakossága akkoriban több mint 60 ezer fő volt. A mai arányok azonban teljesen mások: a 118 ezres városban mintegy 50 zsidó lakik. Ezt a drasztikus csökkenést több dolog okozta, de a legfőbb ok egyértelműen a holokauszt volt. Sokan nem tudják, kiről nevezték el a teret, ahol a holokauszt áldozatainak emlékműve áll. Bernstein Béla a nyíregyházi zsidó hitközség főrabbija volt 35 éven át. A hitközség zsinagógája a háború alatt kiégett, megmaradt falát emlékművé alakították át, melyet napjainkban a Kótaji úti zsidótemetőben találjuk meg. A rabbi 1909-ben érkezett Nyíregyházára, ekkor a város a felekezetek közötti béke és egyetértés mintaképe volt. Ezt fertőzte meg később az államilag generált antiszemitizmus. Bernstein Bélának a deportálás előtt lehetősége nyílt Budapestre menekülnie, ahol talán túlélhette volna ezt a sötét időszakot, hiszen a legnagyobb veszteséget a vidéki zsidóság szenvedte el – ismertette Somos Péter, majd hozzátette: a rabbi nem akarta itt hagyni a hitközségét.

– Az emlékmű helye is a gettó része volt, az ortodox zsinagógában pedig a gettókórházat rendezték be. Ott feküdt betegen Bernstein Béla, egészen addig, amíg közössége tagjaival együtt elszállították a halálba. 
KM

Címkék#holokauszt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában