Földrengés

2023.01.28. 07:00

És mégis mozog a Föld

Elkészült Magyarország földrengés-veszélyeztetettségi térképe.

Fotó: Kurucz Árpád

 Ismerjük meg a földkéreg szerkezetét, a korábbi földrengések révén létrehozott törésvonalakat és kéregmozgásokat, és alkossunk meg egy olyan, Magyarországra vonatkozó modellt, amely segít a földrengések okozta kockázatok elemzésében, különösen nagy beruházások tervezésekor! Röviden összefoglalva ez volt a célja annak a kutatási programnak, melyben a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet a GEOMEGA Kf.t-vel közösen elkészítette hazánk  földrengés-veszélyeztetettségi térképét. A kutatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 206 millió forintos támogatása tette lehetővé.
A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet honlapján olvasható: Magyarország földrengés-aktivitása közepes. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden földrengés mérsékelt erősségű lenne, csak azt, hogy a nagy rengések ritkák. Mindazonáltal a múltban több, komoly pusztítást okozó földrengés sújtotta az országot. Az ismert földrengések statisztikai vizsgálata alapján 5-ösnél nagyobb magnitúdójú földrengések hazánkban átlagosan 40-50 évente fordulnak elő. Napjainkban pedig a modern társadalom és gazdaság kritikus infrastruktúráinak sérülékenysége miatt egy-egy nagyobb földrengés beláthatatlan következményekkel járhat. Ezért is nélkülözhetetlen, hogy a kutatók minél tisztábban lássák a nagyobb rengések okait, kialakulását, a tektonikai mozgások folyamatát és várható következményeit.
Négy évig tartó munka eredményeként készült el az a szeizmotektonikai térkép, amely országos skálán mutatja Magyarországon a fiatal és aktív törésvonalakat, a földrengések eloszlását és fészekmechanizmusát, a földrengés-veszélyeztetettség szempontjából legérzékenyebb területeket.
A térkép alapjául szolgáló modellt a földkéreg szerkezete, a korábbi földrengések által létrehozott törésvonalak és kéregmozgások alapján készítették el a szakemberek.
A földrengések elleni védekezés leghatékonyabb módját a földrengésbiztos építkezés jelenti. Ehhez nyújt segítséget a térkép, amely mind a helyi szeizmikus kockázatelemzések, mind pedig az országos léptékű infrastrukturális stratégiai tervezések alapjául szolgálhat.

KM

Borítókép: Három éve a „szomszédban”, a horvátországi Petrinjában rengett a Föld | Archív fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában