Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.01.19. 07:00

Keleti nyitás: tagja lett a Bölcsek Tanácsának

A magyar és a török kultúra közötti hasonlóság széles körű – erősítette meg dr. Tilki Attila.

Dr. Tilki Attila (jobbról az első) a Gül Baba türbéjében látta vendégül Kubanychbek Omuralievet, a Türk Államok Szervezete új főtitkárát

Fotó: Wachtenstein József archívuma

Amióta Kubanychbek Omuralievet novemberben megválasztották a Türk Államok Szervezete új főtitkárának, először járt Magyarországon. Fogadta őt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a budapesti találkozón részt vett dr. Tilki Attila szabolcs-szatmár-beregi országgyűlési képviselő is. 

„A Magyarország és Törökország közötti együttműködés hatalmas segítség a nehézségek leküzdésében, ennek hiányában nem lenne garantálható hazánk energiabiztonsága és nem sikerülhetett volna tavaly több gazdasági rekordot is megdönteni” - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-török gazdasági vegyes bizottság budapesti, nyolcadik ülését követően. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adta át Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszternek
Fotós: Wachtenstein József archívuma

– Most, az orosz-ukrán háború okozta gazdasági válságban különösen fontos és eredményes Magyarország keleti nyitása – kezdte beszámolóját érdeklődésünkre dr. Tilki Attila, akit külgazdasági és külügyminiszter mindig meghív, ha török miniszter érkezik hazánkba. 

– Korábban Szijjártó Péter és Mahmut Özer, a Török Köztársaság nemzeti oktatási miniszterének megbeszélésén a Magyar-Török Baráti Csoport elnökeként vettem részt. A magyarországi egyetemeknek 16 török felsőoktatási intézménnyel van aktív kapcsolata. Stratégiai szándékunk az, hogy az együttműködést terjesszük ki a középiskolákra is – különös tekintettel a szakképző iskolákra. A török gazdaság a világ első 10 legjobb gazdasága felé igyekszik, és a megnövekedett magyarországi török befektetések indokolják a kapcsolatok kiszélesítését.

– Kubanychbek Omuralievet, a Türk Államok Szervezete új főtitkárát a Gül Baba türbéjében láttam vendégül. A kultikus helyen beszéltük át az előttünk álló feladatokat Dr. Hóvári János nagykövettel, a Türk Államok Szervezete magyarországi képviseleti irodavezetőjével. A  Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítványt a magyar állam hozta létre 2017-ben azzal a céllal, hogy Gül Baba türbéjét és az azt körülvevő kerteket, valamint az ezekhez kötődő páratlan kulturális értékeket megóvja, üzemeltesse és hasznosítsa. Az a törekvés, hogy kulturális hidat építsünk a két ország között, minél több emberrel megismertessük a türbét, és a körülötte működő komplexumot. Missziójuk, hogy megőrizzék és elősegítsék a magyar-török barátságot, és ennek jegyében megmutassák Gül Baba fizikai és szellemi hagyatékát. A magyar és a török kultúra közötti hasonlóság széles körű. A konyhaművészetünkben, a nyelvünkben a népviseletünkben és a zenénkben sok kapcsolódási pont van. 

Magyarország a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) minden tagállamának fővárosában rendelkezik nagykövetséggel: Ankarában, Asztanában, Bakuban, Biskekben, Taskentben teljesítenek szolgálatot. Türkmenisztánban a taskenti nagykövet látja el Magyarország képviseletét. A TÁSZ tagállamokban két főkonzulátus is működik, Almatiban és Isztambulban. A TÁSZ tagállamai közül Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Törökország tart fent nagykövetséget Budapesten, Üzbegisztán és Türkmenisztán bécsi nagykövetét akkreditálja hazánkba. 

A keleti nyitást bizonyítja, hogy a magyar-török kereskedelmi kapcsolatok mérlege 55 százalékkal erősödött 2021-ben az előző esztendőhöz képest, a többlet 1 milliárd dollárt tett ki. A tavalyi év első tíz hónapjában Magyarország három legfőbb export terméke a közúti jármű, a villamosgép, készülék és műszer, valamint a híradástechnikai hangrögzítő és lejátszó készülék volt.   

A Türk Tanács legutóbbi csúcstalálkozójára november 11-én került sor Szamarkandban, Aliyev azeri, Tokayev kazah, Zsaparov kirgiz, Mirziyoyev üzbég, Erdogan török elnök, valamint Gurbanguly Berdimuhamedov, a türkmén parlament felsőházának elnökének részvételével, Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte. A résztvevők elfogadták a TÁSZ 2022-2026 közötti időszakra vonatkozó stratégiáját, valamint létrehozták a Türk Befektetési Alapot, melynek vezetésére a TÁSZ leköszönő főtitkárát, Baghdad Amreyevet választották meg. 

Dr. Tilki Attila tagja lett a Bölcsek Tanácsának. 

– A Türk Államok Szervezetén belül tanácsadói feladatokat lát el ez a szervezeti egység, melynek javaslatait a külügyminiszterek tanácsa hagyja jóvá. Elnöke a török Binali Yıldırım, korábbi miniszterelnök, házelnök, közlekedési miniszter, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának első alelnöke. A szamarkandi csúcson a török fél kezdeményezte a Tanács hatáskörének kibővítését, az ehhez szükséges titkársági személyzet és költségvetés biztosításával. Az iroda 2-3 hónapon belül megkezdi a munkáját Ankarában. Megtiszteltetés, hogy felkértek a Tanács magyar tagjának, igyekszek megfelelni az ezzel járó kihívásoknak.

LTL

Gül Baba, a Rózsák atyja

Gül Baba, a Rózsák atyja, bektási dervis, azaz harcos muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára. A legenda szerint a város elfoglalásának ünnepén, a dzsámivá átalakított Nagyboldogasszony templomban tartott hálaadó istentiszteleten halt meg 1541. szeptember 2-án. Tiszteletére díszes temetést rendeztek, amelyen maga I. Szulejmán szultán is részt vett, sőt a legenda szerint beállt a koporsóvivők közé is. A Gül Baba sírja fölé emelt türbét 1543 és 1548 között építtette Mehmed Jahjapasazáde, a 3. budai pasa. A hely azóta is a muzulmánok zarándokhelye, turisták rendszeres úticélja.

Gül Baba türbéje egy 16. században épült török sírkápolna a budapesti Rózsadombon, a Margit híd budai hídfője közelében. Korábban a főváros Budapesti Történeti Múzeumához tartozott.

Az épületet környezetével együtt teljesen felújították, és 2018-ban az ingatlanegyüttes a Külgazdasági és Külügyminisztérium vagyonkezelésébe került. A Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyet a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány működteti, 2018 őszétől látogatható megújult formában.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában