Szatmárcseke

2023.01.21. 10:00

Minden diák tudja, hogy ki az iskola névadója

Az iskolarádióban reggelente a Himnusz és a Szózat csendül fel.

Kőszegi László, a Kölcsey Ferenc Általános Iskola igazgatója tősgyökeres szatmárcsekei, így a Himnusz az egész életére nagy hatást gyakorolt. Mindig fontosnak tartotta, hogy Kölcsey Ferenc életművét ismertté tegye, és erre korábban népművelőként, majd pedagógusként is nagy hangsúlyt fektetett. Természetesen a község kulturális örökségéről írt tanulmányában is kiemelt szerepet kapott nemzeti imádságunk, amivel a szatmárcsekei gyerekek már óvodás korukban találkoznak, s amivel az általános iskolában kiemelten foglalkoznak.

Az életük szerves része

– Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy átadjuk a fiatal generáció tagjainak Kölcsey szellemiségét, s hogy elérjük: legyenek büszkék arra, hogy azon a településen élhetnek, ahol a magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotása született. Projektnapokat tartunk, az évfordulókon, nemzeti- és egyházi ünnepeken is felcsendül a Himnusz, gyakran felkeressük az emlékszobát, felkeressük a szobrait, és ügyelünk arra, hogy a tudásuk ne legyen felszínes. Azért, hogy a diákjaink életének szerves része legyen a Himnusz, az iskolarádióban minden második reggel nyolckor felcsendülnek Erkel Ferenc híres dallamai – a többi napon a Szózat hangzik el.

Az évfordulókon megkoszorúzzák Kölcsey szobrát
Fotós: iskola

Szöveg, dallam, üzenet

– Itt, Szatmárcsekén minden gyerek tudja, hogy ki volt az iskola névadója, és könyv nélkül tudják a Himnuszt, az pedig, hogy reggelente meghallgatják, örökre a lelkükbe vési a szövegét, a zenéjét, s bízom benne, hogy az üzenetét is – mondja Kőszegi László, aki számára különösen fontos a Himnusz.

– Ha felcsendül a rádióban vagy a televízióban, felállok és úgy hallgatom végig – nemrégiben például olyan későn kezdődött egy válogatott mérkőzés, hogy már ágyban voltunk, de kipattantam, és vigyázzba vágtam magam: azt gondolom, ennek a költeménynek jár ez a tisztelet. 

SZA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában