Nyírbátor

2023.01.16. 20:00

Négy napon át gyalogoltak

A Honvédsuli Egyesület az idén is megszervezte vármegyénkben a doni emlékmenetet.

TG

Fotó:

Az elmúlt pénteken Újfehértóról elindult doni emlékmenet résztvevői hétfő délután Nyírbátorba érkeztek, ezzel teljesítve azt a száz kilométeres szakaszt, mely tizenhat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei települést érintett. Az emlékmenet minden településen megállt, majd megemlékeztek az onnan harcba induló katonákra.

– A doni katasztrófa a modern kori hadtörténelem legvéresebb eseménye – fogalmazott emlékező beszédében Máté Antal. Nyírbátor polgármestere kiemelte, kötelességünk emlékezni a Don-kanyarban elhunytakra, eltűntekre.

Több ezer bajtársunk maradt ott a csatamezőn, esett hadifogságba vagy tűnt el örökre. Nem csak katonák vesztek oda, az áldozatok közt nyugodtan említhetjük a félárván maradt gyermekeket, a gyászoló családtagokat. Köszönet azoknak, akik ezt az emlékmenetet évről évre megszervezik – tette hozzá a polgármester, aki a hallgatóság figyelmébe ajánlotta Bene János és Szabó Péter Nyíri bakák a Donnál című művét, melyből rengeteg információt megtudhatunk a korról, a magyar királyi II. Rákóczi Ferenc 12. honvéd gyalogezred szomorú történetéről.

Dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője a megemlékezés helyszínével kapcsolatban elmondta, a nyírbátori Báthory István laktanyában állomásozó katonák innen mentek Nyíregyházára, ahonnan több ezer bajtársukkal együtt indultak tovább a keleti frontra.

A négyezer-ötszáz magyar katonából csak 735-en tért haza a családjához – fogalmazott a képviselő.

Belics Tamás, a Baktalórántházán található Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákja végiggyalogolta a négy napot. A rendészeti tagozaton tanuló, leveleki származású fiatalember lapunknak elmondta, nála vasárnap jött el a holtpont, de az összetartó csapatnak hála gyorsan el tudta hessegetni a negatív gondolatokat.

Ma már frissen keltem, na meg a fejemben is benne volt, hogy ez már az utolsó nap – tette hozzá Belics Tamás, aki elmondta, a „kemény mag”, akik megtették a 100 kilométeres távot, hetven főből állt, de minden nap csatlakoztak hozzájuk honvédsulis kadétok.

A hétfői megemlékezésen részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese is. Az emlékező beszédek után a térség polgármesterei, a civil egyesületek vezetői, tagjai koszorúkat helyeztek a laktanya falán található emléktáblához elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában