Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.01.31. 16:23

Nobel-békedíjjal illetnék Recep Tayyip Erdogant

Dr. Tilki Attila, Mevlüt Cavusoglu és dr. Szijjártó Péter | Fotó: Wachtenheim József

A keleti kapcsolatok további erősítésének jegyében dr. Tilki Attila szabolcs-szatmár-beregi országgyűlési képviselő mozgalmas napokon van túl. Hétfőn Ilham Aliyev azerbajdzsáni köztársasági elnök és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke találkozóján vett részt a magyar-azeri parlamenti baráti tagozat elnökeként a Karmelita kolostorban, ahol a Magyar Örökség díjjal kitüntetett Szalonna és Bandája a „Zöld erdőben de magos” szatmári népdalt is eljátszotta. A találkozó után elhangzott, hogy Azerbajdzsán Magyarország kiemelt stratégiai partnere lett.

Kedden szintén a fővárosban fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter török kollégáját, Mevlüt Cavusoglut. Dr. Tilki Attila a Türk Államok Szervezete Bölcsek Tanácsának tagjaként, a Parlament Magyar-Török baráti tagozatának elnökeként volt jelen a megbeszélésen.

– Parlamenti képviselőként kezdeményeztem Recep Tayyip Erdogan török elnök felterjesztését a Nobel-békedíjra. Az orosz-ukrán háború során az egyetlen sikeres közvetítési kísérlet Törökország elnökének nevéhez fűződik. Neki köszönhető a tengeri korridor újranyitása és egy háromszáz fős fogolycsere lebonyolítása – erősítette meg lapunk érdeklődésére a budapesti külügyminiszteri találkozó után dr. Tilki Attila. A megbeszélést követően Szijjártó Péter bejelentette, hogy kiemelt stratégiai partnerségi megállapodást köt Magyarország és Törökország, mivel a két ország együttműködésének kulcsszerepe van a biztonsági kihívás kezelésében.

LTL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában