Kelet-retró

2023.01.27. 08:00

Parkolópaletta épül Nyíregyháza-Újvárosban

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1983. január 27., csütörtök

Parkolópaletta épül Nyíregyháza-Újvárosban

Nyíregyháza beépítése során egyre kevesebb szabad területet találnak az autósok a garázsok megépítésére - most új megoldásokat keresnek. 

A legjobb a helyzet a családi házaknál, ahol az udvaron elfér kényelmesen a garázs is. A korszerű csoportos családi házaknál, vagy az alacsony társasházaknál rendszerint az alagsorban kap helyet az autótároló. A tíz évnél korábban beépített régi városnegyedekben, így az Arany János utcán és a Sóstói úton, valamint a Kossuth utcán is nehéz szabályos garázst felhúzni. 

A városi tanács műszaki osztálya még a múlt évben tartós használatba adott a Szamuely-lakótelepen a lakásszövetkezetnek egy garázssor építésére alkalmas területet. Egyelőre a megoldást nem döntötték el, de valószínűleg földtakarással készül, így sűrűbben állíthatják egymás mellé az autókat, viszont többet kell fizetni érte. Mintegy húsz felépítésére kerülhet sor a Volán mellett. Újvárosban parkolópaletta lesz, a kétszintes vázszerkezet kis alapterületen több autó tárolását teszi lehetővé. 

A Törpe utca térségében 200 olcsó garázshoz szükséges helyet alakítanak ki hamarosan. Aki pedig a rossz időben nem használja a kocsiját, a Tiszavasvári úton, a vasút deltájában tárolhatja az autóját. Itt tömeges méretekre számolnak, őrzött és korszerű megoldást valósítanak meg. A sátorgarázs egyre népszerűbb, ám ezeket csak a kijelölt helyeken állíthatják fel az autótulajdonosok.

1993. január 27., szerda

Megyei tévé és rádió születhet

Regionális rádió és televízió létrehozására nyújtotta be frekvenciaigényét a megyei önkormányzat. A cél: megyei információs és tájékoztatási rendszer létrehozása. 
A városok és a városi televíziók kezdeményezésére ugyanis egyre inkább szükségessé válik a területen működő, vagy a későbbiekben létrejövő városi televíziók szakmai és módszertani összefogása, egyesületbe szervezése, amely koordinációs és képviseleti szerepet is ellátna. A helyi kezdeményezések alapján regionális stúdió megszervezését tartja észszerűnek a megyei önkormányzat, melynek alapításához benyújtotta a frekvenciaigényt. 

A regionális televízió alkalmas volna arra, hogy a már meglévő stúdiók műsorait összefogja, megismertetné a lakosságot a megyei közgyűlés munkájával, illetve tájékoztatná a határainkon túli szomszédos megyék lakosságát, ezzel hozzájárulva a kapcsolatok további erősítéséhez. 

Szabolcs-Szatmár-Beregben a penyigei adó kiválóan alkalmas volna a műsor továbbítására, ugyanis - s ez országosan egyedülálló lehetőség - döntően a megyét látja el: hatvan kilométeres körzetben sugároz.

A fehérgyarmati egyeztető tárgyaláson, amelyen részt vettek azoknak a városoknak a képviselői, amelyekben már működik helyi televízió, illetve amelyekben tervezik a létrehozását, megalakult az önkormányzati stúdiók szövetsége. A jelenlévők négyfős szakmai előkészítő bizottságot hoztak létre, amelynek az a feladata, hogy február közepére dolgozza ki a regionális televíziózás műszaki-szakmai tervét, továbbá a szövetség szervezeti és működési szabályzatát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában