Mátészalka

2023.01.31. 20:00

Regionális emlékezetközponttá teszik a várost

Külön logó és honlap készül a Fény Városát hivatalosan Hollywood bölcsőjévé is emelő tervekhez.

MJ

Fotó:

Komoly, filmművészethez kötődő brand épül a fény városában és Hollywood bölcsőjében, vagyis Mátészalkán, köszönhetően azoknak az eredményeknek, amelyek az elmúlt évben születtek a filmesek és a helyi önkormányzat együttműködésével. Három olyan szervezet, és azoknak jeles képviselője kötött egymással keretszerződést – a Magyar Hollywood Tanács Egyesület részéről Bokor Balázs elnök, Horváthné dr. Fekszi Márta, az Origo Film Group Zrt. vezérigazgatója és a mátészalkai polgármester, dr. Hanusi Péter – a még szorosabb együttműködés érdekében. Az említett triász már eddig is sokat tett a filmért és a városért.

– Komoly előzménye van mindennek, elég csak végignézni azon a listán, hogy mi mindent csináltunk együtt eddig. Bokor Balázsnak köszönhető, hogy létrehozhattuk a Tony Curtis Emlékházat, Magyarországra juttattuk a híres művész özvegye által felajánlott relikviákat. Aztán jöttek az egyéb közös feladatok: emléktábla-avatás, koszorúzás, filmfesztivál. A gyümölcsöző kapcsolat az Origo filmstúdió vezérigazgatójával tovább bővült 2021-ben, és egy kiváló, személyes, baráti kapcsolat is kialakult a felek között. Mindez azért nagyon fontos, mert így kreatívabban tudunk együtt gondolkodni a jövőről, ráadásul most akár 10-15 év együttműködésének az alapjait is lerakjuk – fogalmazta meg elöljáróban házigazdaként dr. Hanusi Péter polgármester.

– Ez a keretszerződés hosszú távlatú célokat szabályoz és jelöl ki számunkra – tért rá a konkrétumokra Horváthné dr. Fekszi Márta. 

– Azt tervezzük, hogy minden évben más, ebből a térségből elszármazott hazánk fiáról fogunk megemlékezni, megmutatva a példamutatásukat, és azt, hogyan őrizték meg az identitásukat Hollywoodban, megmaradva mindvégig magyarnak. Az a térség páratlanul gazdag ilyen értékekben, nem véletlenül választottuk mottóul, hogy „Mátészalka, Hollywood bölcsője”. Ehhez logóvariációk is készültek, és ha majd az önkormányzat, illetve az itt élők kiválasztják, melyiket találják a legjobbnak, az a logó lesz a jövőben – a Fényes napoké mellett – a város új, megkülönböztető emblémája – árulta el.

Egy Mátészalkáról működtetett új honlap is része a tervnek, amely egyformán helyet ad majd a Fényes napok, a mátészalkai mozi, és a filmfesztivál programjainak, pontos dátumának, moziműsorának, háttér-információknak. Mint elhangzott, a filmfesztiválok ettől az évtől a térségünkből elszármazott hírességeink köré szerveződnek. 

A megye és szomszédsága tehetségekben gazdag vidék volt mindig is: az Oscar-díjas Pressburger Imre nem messze született a megyétől, Fux Vilmos Tolcsván látta meg a napvilágot, Várkonyi Mihály, a némafilmek sztárja Kisvárdán, Alexander Lichtman, az Universal nagy producere Monokon született, George Cukor szülei Tokaj és Nagykálló térségéből származnak, de ide sorolhatjuk akár a ceglédi George Pált, Meinhárt Maur filmszínészt Hajdúdorogról, Sarah Michelle Gellart Sátoraljaújhelyről, vagy Putti Liát, a némafilmek koronázatlan királynőjét.

Az idén Adolf Zukoré a főszerep, jövőre Tony Curtis, 2025-ben pedig Jamie Lee Curtis kap majd nagyobb figyelmet. Természetesen a tanulóifjúságot is szeretnék visszavezetni a magyar film hőskorához, és a magyar filmeseink sikereihez. Az általános iskolák felsőseinek, illetve a középfokú képzés teljes vertikumát megcélozva – a tervezett alkotótáborok és vetélkedők mellett – pályázati lehetőségeket kínálnak. 

– Arra leszünk kíváncsiak, mennyiben tekintik példaképüknek az adott évben a figyelem középpontjába emelt nagyságokat, és vajon inspiráló lehet-e diákok pályaválasztására a hírességek példája, életútja. A végén zsűri értékel, és a szerződő partnerek sem lesznek díjak tekintetében szűkmarkúak – folytatta a vezérigazgató.

Mindehhez zárásképpen Bokor Balázs annyit tett hozzá, hogy már régóta tervezik: egy kicsit más megközelítéssel vágnak neki az elkövetkező évtizednek, és ha csak megduplázni tudják ez eddigi 6 esztendős együttműködés idejét, már ez is nagy eredmény lesz. 

– Mátészalkát egyfajta regionális megemlékezési központtá kívánjuk tenni, elérkezettnek látva az időt, hogy ne csak egy-egy helyen tartsunk megemlékezéseket. Ez a város pedig azért is jó választás, mert itt van fogékonyság, készség, abból a több mint 200 programból, amit az egyesületünk hat éve alatt megszerveztünk, ez a város is bőven kivette a részét. Az elmúlt hat év bebizonyította, hogy remekül lehet itt filmes örökséget ápolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában