szon.hu PODCAST

2023.02.24. 20:00

A muzeális értékek őrzője - podcast dr. Rémiás Tiborral, a Jósa András Múzeum igazgatójával

Nagyon meghatódott, amikor a Hat évtized a régióban című kötettel köszöntötték fel.

Fotó: Pusztai Sándor

Amikor tavaly februárban dr. Rémiás Tibor ismételten bizalmat kapott a fenntartó önkormányzattól, újabb öt évre nevezték ki a Jósa András Múzeum élére. A jelenleg zárva tartó, hatalmas felújítás előtt álló intézményhez tartozik a Kállay Gyűjtemény és a Sóstói Múzeumfalu is. A közel 3 milliárd forintos beruházástól azért remélik, hogy még több látogatót vonzanak majd az interaktív elemek. A Kelet-Magyarország és a Szabolcs Online podcast-sorozatának aktuális vendégeként elmondta, hogy nagyon meghatódott, amikor a 60. születésnapja alkalmából a munkatársai egy vaskos, tartalmas kötettel kedveskedtek neki.


Ebben dr. Ulrich Attila alpolgármester, történész ekképpen fogalmazott: „A múzeum a nyíregyházi kultúra egyik fontos pillére, a múzeum nem is kívánhatott volna tapasztaltabb személyt intézménye élére. Pályáját több mint 30 éve a miskolci Hermann Ottó Múzeumban kezdte, ahol főigazgató-helyettes lett, később a Heves Megyei Múzeumok igazgatói posztját töltötte be. Tudományos munkássága ma már megkerülhetetlen, fő kutatási területe a derenki lengyelség, a gorál közösség története. Több mint 20 önálló kötete, 120 tanulmánya és számtalan kiállítás fémjelzi a múzeumi szakmában eltöltött éveit”.
Dr. Pollák Róbert, a Kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum ny. múzeumigazgatója írta róla: „Tibor szeret mindig újat felfedezni, tájban, országban, emberekben, szokásokban, ételben, italban, és én köszönöm neki, hogy néha ebben vele tarthattam. Például rajta keresztül ismerhettem meg Derenk – ma már romfalu – történetét. Mai napig nem tudunk megegyezni, hogy a lengyel-szlovák határvonalon fekvő, 2501 méterrel a tengerszint felett fekvő tátrai hegycsúcs, ami a kiejtést illetően „Ryzy” vagy „Ryszy”. Tibor közel áll a lengyelséghez, ezen keresztül a lengyel, valamint a szláv nyelvekhez, mindenütt megérteti magát, aminek többször tanúja voltam”.

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában