szon.hu PODCAST

2023.02.03. 20:00

Az oltás jelent védelmet

Dr. Dicső Ferenc főorvos, vármegyei oltási szakfelügyelő a mindennapokban látja, hogy a beadott védőoltás a legjobb oltás.

KM

Fotó: Sipeki Péter

A Covid-járvány alatt a közbeszéd része lett, s talán a legtöbbször kimondott szóvá vált az oltás, új kifejezést alkottunk és oltakoztunk. Szerencsére a koronavírus mára „megszelídült”, a variánsai nem követelik ezrek és milliók életét, bár kétségtelen, a legyengült szervezetet még most is képes súlyosan megbetegíteni.

 Napjainkban ritkán kerülnek szóba az oltások, pedig itt az influenza-járvány, az óriássejtes légúti vírus, s Magyarországon egyedülálló a kötelező oltási rend.

– Ha visszatekintünk az emberiség elmúlt 100 évére, az orvostudomány legnagyobb vívmánya és az egyik legjobb dolog, ami történhetett az emberekkel, az a védőoltások felfedezése és széles körű alkalmazása – mondta lapunk és a Szabolcs Online e heti podcastvendége, dr. Dicső Ferenc. A gyermekgyógyász főorvos, vármegyei oltási szakfelügyelő hangsúlyozta, így sikerült olyan világjárványokat megszüntetni, mint a fekete himlő, a torokgyík, szamárköhögés, járványos gyermekbénulás.

Időutazás a vakcinák között

– A legelső védőoltások gyengített kórokozót tartalmaztak, később az elölt vírusok, baktériumok teljes struktúráját juttatták a szervezetbe a védőoltással, míg napjainkra eljutottunk az mRNS-alapú védőoltásokig. Vagyis a rekombináns géntechnológiával készült oltásokig, amelyeknek semmi közük az eredeti kórokozóhoz, de kiváltják az immunvédekezést – tettünk vakcina-időutazást a beszélgetés során. Természetesen szót ejtettünk az világviszonylatban is egyedülálló kötelező oltási rendünkről, amely számos betegséggel szemben nyújt védelmet gyermekeinknek, s mindazoknak, akik megkapták ezeket a vakcinákat.

Éppen ezért nehéz megérteni az oltáselleneseket. Szerencsére elenyésző azok száma, akik ezeket nem adatják be a gyermeküknek. Ahogy évente talán egy-egy olyan eset fordul elő, amikor a védőoltás súlyosabb tüneteket okoz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában