Kelet-retró

2023.02.18. 08:00

Elcserélték a holttesteket, sehol sem találták hozzátartozót

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: MW-archív

1983. február 18., péntek

A közelmúltban új Mercedes rohamkocsit állítottak szolgálatba a kisvárdai mentőállomáson.

1993. február 18., csütörtök

Elcserélték a holttesteket, sehol sem találták hozzátartozót

Elhunyt szerettüket búcsúztatni gyűltek össze a közelmúlt egyik délutánján a hozzátartozók a nyíregyházi Északi temetőben. A döbbenet akkor lett úrrá rajtuk, amikor az előkészítőben utolsó pillantást vetve a halottra kiderült: ismeretlen holttest fekszik előttük. 

Mint később bebizonyosodott, egy ilyen abszurd helyzet is tud még képtelenebbé válni, ugyanis a hozzátartozók és a temetői alkalmazottak sehol sem találták az elhunyt földi maradványait. Egyre erősebb lett a gyanú, hogy a korábban lezajlott temetés sírjában fekszik az, akit keresnek. Újra kiásva a pár órával korábbi időpontban végső pihenőhelyen elhantolt koporsót, a feltevés beigazolódott: a délelőtti és a délutáni szertartáson összecserélték a holttesteket. 

A halottaink emléke iránt érzett kegyelet és tisztelet megnehezíti a hátborzongató történet tárgyalását, de a hasonló esetek elkerülése végett mégis meg kell tenni. 

- Több mint egy évtizede dolgozom a Temetkezési Vállalatnál, s az itt eltöltött időm alatt csak egyszer fordult elő hasonló helyzet, méghozzá 1983-ban - mondja a vállalat igazgatója. 

- Természetesen az esetet rögtön kivizsgáltattam és jegyzőkönyvet vetettem fel. A temetésre vagy hamvasztásra hozzánk szállított holttesteken azonosságuk megőrzésére azonosító cédulák vannak elhelyezve. Ennek ellenére szertartás előtt a hozzátartozókkal is azonosítást végeztetünk. Sajnos, a szóban forgó esetben ez eredményezte a felcserélődést, ugyanis a délelőtti temetésen több családtag is felismerni vélte az idegen holttestet, ami alapján az alkalmazottaink felravatalozták az elhunytat. A későbbiekben az e temetésen részt vett hozzátartozók elismerték, hogy az azonosításban ők tévedtek. 

- Természetesen ez csak részben magyarázza a cédulák ellenőrzésének elmulasztását. A hasonló helyzet elkerülésére az összes eddigi azonosítási szabályok betartásának megszigorítása mellett külön személyt neveztem ki egy végső ellenőrzési feladatra. Az érintett családtagok kártérítési igénnyel élhettek, de még egyszer, ezúton is szeretném megkövetni a vállalat nevében őket. Ilyen eset többé nem fordulhat elő.

2003. február 18., kedd

Megszökött, Hodász és Kántorjánosi között megfagyott

Február 14-én hajnalban a Hodász és Kántorjánosi közötti útszakaszon egy 45 éves férfi holttestét találták. 

A rendőrségi helyszíni szemle bűncselekményre utaló körülményt nem állapított meg, az orvosszakértő előzetes véleménye szerint a halál oka kihűlés. A Mátészalkai Rendőrkapitányság által indított államigazgatási eljárás jelenlegi adatai szerint az elhunyt elmeállapota miatt a közeli gondozóotthon lakója volt, innen szökött el megtalálása előtt néhány órával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában