szon.hu PODCAST

2023.02.10. 20:00

Életmentő szűrővizsgálatok

A diagnózis után már nem az okok állnak elől, hanem a gyógyulás esélye.

Kanalas Ottilia újságíró beszélgetett dr. Francz Monikával

Fotó: Pusztai Sándor

Bár az emberek egészségről alkotott felfogása sokat formálódott az utóbbi évtizedek során, a felnőtt lakosságban továbbra is tudatosítani kell, hogy a szűrővizsgálatokra a panasz- és tünetmentes betegeknek is el kellene járniuk.

Idehaza minden feltétel adott a komplex népegészségügyi vizsgálatok lebonyolításához, azonban az utóbbi időben újra csökkent a szűréseken való részvételi hajlandóság. Erről beszélgettünk podcast-sorozatunk következő adásában dr. Francz Monikával, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház orvosigazgató-helyettesével.

Kibúvók, félelmek

A tények sajnos magukért beszélnek: Magyarországon az uniós átlagához képest kétszer annyian halnak meg 65 éves koruk előtt olyan betegségekben, amelyeket időben felismerve gyógyítani lehetne. Az egészségügyben hatalmas energiákat fordítanak a lakosság tájékoztatására, mégis kevesen járnak el szűrésekre. Az internet világában az információátadás felgyorsult,  s ma már az egészségügy több szintjén is foglalkoznak a prevencióval.

Dr. Fancz Monika szerint a szűrések elhanyagolása még mindig a covid-időszak számlájára írható, amikor egy időre szüneteltek a vizsgálatok, azonban azóta minden szűrés újra indult, és hozzáférhető az érintettek számára.

Miért vesszük félvállról a szűréseket ? Mint kiderült, nagyon szélsőséges skálán mozognak az indokok. 

– Bizonyos betegségcsoportokban (emlődaganat, méhnyakrák) a szemérem is körül bástyázza a témát, s a kevésbé egészségtudatos emberek elbújnak a szégyenlősségük mögé, a vizsgálatokról számos téves hír kering , ezért a mi feladatunk, hogy eloszlassuk a félelmeket, lebontsuk ezeket a gátakat – mondta el dr. Francz Monika, akitől megtudtuk azt is,  a szűrőbuszok nemcsak úgy ad hoc járják a településeket, hanem a nyilvántartások alapján pontosan nyomon követhető, mely falvakban mulasztják el a vizsgálatokat a 45 év felettiek, s azokon a helyeken megpróbálják megszólítani, aktivizálni a lakosságot.

– Nagyon sokan hivatkoznak a távolságokra, a vizsgálatokra való beutazási nehézségekre, őket szeretné segíteni a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program – tette hozzá az orvosigazgató-helyettes.

Ezen kívül beszélgettünk a daganatos megbetegedések előfordulásáról, a leggyakoribb rákos megbetegedés továbbra is a tüdőrák, mely sok áldozatot is követel egész Európában. Az emlőrák a negyedik, illetve ötödik helyen áll, a méhnyakrák a nyolcadik a sorban. A szűrések mindenkinek ajánlottak, ám a férfiak valamiért nehezebben mennek el orvoshoz, mint a nők, pedig az újonnan diagnosztizált betegek között nem kevesebb a férfiak száma, mint a nőké. 

KM


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában