Vízvisszatartás

2023.02.01. 15:25

Hogyan védekeznek az aszály ellen Szabolcs-Szatmár-Beregben?

Az illetékes szerv beszámolója a januári vízbőség hasznosításáról.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére évente vízvisszatartási tervet készít, és ezzel előre tervezetten nem csak a tározókban, hanem a csatornákban, holtágakban is biztosít vizet. A lehulló csapadék minél nagyobb hányadának helyben tartására törekszik vízkormányzó tevékenységével - olvasható a FETIVIZIG Facebook-oldalán.

A vízkészletek helyben tartását - az év eleji vízbőséget kihasználva - az alábbi helyszíneken és létesítményeknél végzik a szakemberek.

A legutóbbi tiszai árhullámnak köszönhetően a Rétközi-tóba január 23-án 14 órán keresztül volt lehetőség gravitációs vízpótlásra. Az így kialakult vízszint (321 cm) elérte, illetve már meghaladja az üzemi vízszintet. A vízpótlás során 1,57 millió m3 vizet vezettek a tározóba.

A Beregben a Szipa- és a Csaronda-főcsatorna vízrendszere feltöltődött elsősorban ukrán területekről magyar területre - a közös érdekeltségű csatornákon - vezetett belvizekből. Így a csatornamedrekben közel 1 millió m3 vizet tartottak meg.

A szamossályi zsilipet január 22-étől két napon keresztül nyitva tartották, így a Szamoson levonult árhullámból 164 em3 vizet sikerült betározni. A Szamossályi-tározót üzemi vízszint fölé töltötték, így lehetőség nyílt a Szamossályi-árapasztó-csatornán keresztül vízkormányzással a Gőgő-Szenke-főcsatornán lévő, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Nagyszekeresi-tározó és a FETIVIZIG kezelésében lévő, évek óta vízhiánnyal küzdő Penyigei-tározó vízpótlására. A tározó töltése jelenleg is folyamatban van. A Nagyszekeresi-tározó már feltöltődött és a Szamossályi-árapasztó medre is telített.

A Románia felől érkező csapadékvizet továbbra is az évek óta vízhiánnyal küzdő és többségében szárazon álló Szamosmenti-tározóba kormányozzák, eddig 122 em3 vizet tudtak betározni.

A tél folyamán lehullott jelentős csapadékmennyiség ellenére a Nyírségben továbbra sem jelentkezett jelentősebb lefolyás, az összes víz a talajvizeket táplálja, hatására talajvízszint-emelkedések tapasztalhatók - zárul a bejegyzés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában