Kelet-retró

2023.02.27. 08:00

Így utazott a nyíregyházi gumigyár egy része Vietnamba

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a héten.

4

Forrás: Shutterstock

1963. február 27., szerda

Hármasiker bárányok Dombrádon
Szabolcs-Szatmár megye juhászataiban gazdagnak ígérkezik az idei szaporulat. Több mint nyolcvanezer anyajuhot elletnek le a szokásosnál csaknem egy—másfél hónappal később. A párzás késleltetése nyomán as anyajuhok fogékonyabbak, és a kisbárányokat nem viseli meg annyira a hideg idő. Hamarabb megerősödnek. Bizonyíték erre, hogy a február végén ellő juhoknak több mint a fele adott kettes ikreknek életet. Különös jelenséget tapasztaltak a dombrádi Szőke Tisza Tsz-nél, ahol öt anyától 15 barit nevelnek fel. Hármasiker-ellésre csaknem minden évben volt egy-egy példa a megyében, de arra még nem volt példa, hogy egyetlen gazdaságban egyszerre öt is legyen. A hármasiker barikat a szövetkezet dajkaságba adta más anyajuhokhoz.

1973. február 27., kedd

Autók, buszok kiszorítják a fiákert
Az utolsó három nyíregyházi bérkocsis egyikével beszélgetett és festett hangulatos képet e ma már ritka foglalkozásról Kőbányai György. Megtudhatjuk, hogy Zatureczki Pál tizennégy éves kora óta bérkocsis, az volt apja és nagyapja is. Régen ötven négy kerekű és ötvenkilenc két kerekű, amolyan homoki taliga szaladgált a városban. Ma már többnyire az érdekességet kedvelő turisták közül veszik néhányan igénybe a fiákert, s gyakran jár temetésre. A valaha elegáns fiákert az autók, buszok kiszorítják.

1983. február 27., vasárnap

Nyíregyházi szakemberek Vietnamban
Még Onedin kapitány is elégedetten dölzsölte volna a markát, annak a szállítmánynak láttán, mely Nyíregyházáról indult el Vietnamba. Egy teljes üzem kelt útra: tizenegy vasúti kocsit pakoltak meg gépekkel, berendezésekkel, hogy elérve a tengert hajón folytassa majd a több hétig tartó útját a végcél, Ho Si Minh város, Saigon felé.
A gépsorok a nyíregyházi gumigyár szolgálatában álltak eddig, ezeken készítették a kerékpárköpenyeket. A nagy értékű berendezések évente mintegy 1,2 millió köpeny előállítására képesek. Végső céljukat ha elérik, a vietnami szakemberek veszik kezelésbe, ők végzik majd el a technológiai szereléseket a Taurus szakértőinek útmutatásai alapján. A próbaüzemnél, a gyártás beindításánál ott lesznek azonban a nyíregyházi gumigyár szakemberei is.

1993. február 27., szombat

Tyúklopáson bukott le a visszaeső
Lehet-e tyúklopásért három és fél év börtönt kapni? Különleges és minősített esetben a válasz: igen. A Nyíregyházi Városi Bíróság ilyen súlyos büntetést szabott ki egy tyúktolvajra.
A visszaeső bűnözőt csíkos ruhában, a tököli börtönből vezették elő a tárgyalásra. Túl van már az ötvenen, kissé megtörve, megöregedve, régi ismerősként lépett az igazságszolgáltatók elé. Hosszan olvasták a fejére a korábbi bűneit. Legutóbb — amikor éppen szabadlábon volt — egy nyíregyházi udvarról tyúkot lopott. Az erélyes háziasszony, illetve tulajdonos tetten érte, és kitépte kezéből a szárnyast. Erre ő többször megütötte, földre lökte az asszonyt, visszavette zsákmányát és menekült. Egy járókelő üldözőbe vette. A tulajdonos nő sérülései 8 napon túl gyógyultak. A bíróság mint többszörös visszaesőt rablás és súlyos testi sértés miatt 3 és fél év börtönre ítélte.  


 

Címkék#Kelet-retro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában