Máriapócs

2023.02.21. 19:43

Nehéz helyzetben a hazai dohányágazat

A vármegyei dohánytermelők Máriapócson találkoztak, ahol megvitatták a dohánytermesztés jelenét és jövőjét.

Fotó: Sipeki Péter

 Hazánkban évről évre csökken a dohány termőterülete, nincs ez másképp Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében sem, ám még így is a mi régiónk számít a hazai termelés fellegvárának. A felvásárlásában érdekelt ULT Magyarország Kft., valamint a termelést összefogó Nyidoter (Nyírségi Dohány Termelői Csoport) Kft. szakmai fórumra hívta a térség dohánytermelőit, hogy az ágazat legégetőbb problémáiról egyeztessen velük. A Máriapócson megtartott keddi rendezvényen Fekete Tibor, az ULT Magyarország Kft. agronómiai igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd ismertette a 2022-es év felvásárlással kapcsolatos eredményeit.

Mint elmondta, a Virginia fajta legnagyobb előállítójának Lengyelország és Olaszország számít, míg hazánkban egyre kevesebb dohányt termelnek a gazdálkodók, ennek okai pedig összetettek. A szakember elmondta, az ágazat egyébként sem könnyű helyzetét tovább nehezítette a tavaly nyári aszály, így a levelek tápanyagfelvétele megkésett, ami természetesen kihatott a termés minőségére, amit Fekete Tibor katasztrofálisnak nevezett.

Hozzátette, a Virginia esetében az átlagtermés 1130 kilogramm/hektár volt, ez a szám a Burleynél csak egy kicsivel volt csak magasabb, mégpedig 1260 kilogramm/hektár – ez Fekete Tibor szerint az afrikai fejlődő országokban megtermelt dohány szintjéhez hasonlítható...

– Nehézkes a generációváltás, a gyerekek nem minden esetben akarják tovább vinni a szüleik örökét, a Nyidoter taglétszáma az elmúlt hét évben ötven százalékkal esett vissza – hívta fel a figyelmet az ágazat problémáira az ULT Magyarország Kft. agronómiai igazgatója. Fekete Tibor emlékeztette a hallgatóságot a nyíregyházi feldolgozóüzem 2016-os bezárására, majd a feldolgozás olaszországi kiszervezésére, ami után a Burley iránti kereslet alaposan visszaesett.

– Ezen a területen most tapasztaltunk némi változást, tavaly ugyanis az előző évekhez képest több, összesen 13 és félezer tonna Burley dohányt vásároltunk fel – mondta a szakember, aki kiemelte, hazánkban a fajta kilencven százalékát ők vásárolják fel.

Fekete Tibor kiemelte még, hogy a tavalyi volt az első olyan esztendő, amikor minden idehaza megtermelt dohányt Olaszországban dolgoztak fel, ahogy az is elhangzott: az európai dohánytermés 150 ezer tonna környékén mozog.

– A magyar dohánynak az európai és a világpiacon kell megfelelnie. Az anyavállalatunk közel 40 országnak szállít, és abban biztos vagyok, hogy mindig lesz két-három olyan ország, akik magyar dohányt fognak vásárolni – bizakodott. Fekete Tibor előadását a tavalyi felvásárlási szezon magyarországi tapasztalataival folytatta. Elmondta, a Virginia felvásárlása vontatott volt, ebből a fajtából 1 772 tonnát sikerült felvásárolniuk, a termésmennyiség pedig sohasem volt még ilyen alacsony, ennek legfőbb oka az aszály.

– Minőségi problémák miatt hetven tonna dohányt kellett megsemmisítenünk. Tudjuk, hogy ezzel dolgoztak a gazdák, leszedték, megszárították, de kénytelenek voltunk megsemmisíteni, hiszen nekünk is tartanunk kell egy szintet, és így nem lett volna értelme Olaszországba kiszállítani – tette hozzá az ULT Magyarország Kft. agronómiai igazgatója, aki beszélt a dohánytámogatás mértékéről is a máriapócsi termelői fórumon. Eszerint a 2021-es 900 ezer forint/hektáros támogatást a Virginia esetében 2022-ben 1 millió 300 ezer forintra emelték, míg a felvásárlási ár 700 forint/kilogrammról 1110 forint/kilogrammra emelkedett

Fekete Tibor szólt a Burley-ről is, ahol a felvásárlás még nem fejeződött be: eddig 439 tonnát vásároltak fel, a héten még 13 tonna beszerzését tervezik. Ennél a fajtánál az átlagtermés 1260 kilogramm/hektár volt, míg a támogatási szint megegyezett a Virginiáéval. A szakember hozzátette, a Burley kilogrammjáért 636 forintot fognak fizetni a tavalyi 550 forint után.

Kenyeres Sándor, 478 taggal rendelkező Nyidoter Kft. ügyvezetője a társaságról elmondta, ők integrálják a hazai dohánytermesztés 70 százalékát, céljuk nem a profit termelése, hanem a termelők segítése, támogatása.

– Mi a termelői szerződés megkötésétől a dohány beszállításig menedzseljük a teljes folyamatot, emellett természetesen szaktanácsadást is nyújtunk – fogalmazott Kenyeres Sándor.

Vincler István, az ULT Magyarország Kft. pénzügyi igazgatója energetikai szempontból értékelte az elmúlt időszakot. Előadásában részletesen elemezte és értékelte az európai gázárakat és annak alakulását, ami szerinte rendkívüli módon tette kiszámíthatatlanná és hektikussá a termelést.

A szakember a jövőre nézve azt javasolta a termelőknek, hogy alakítsanak úgynevezett energiafelhasználási közösségeket, mert így kedvezőbb árat lehet kialkudni a szolgálatónál.

– A cégen belül is azt tervezzük, hogy a jövőben azoknak a gazdálkodóknál számolunk fel gázkompenzációs felárat, akik tagjai egy ilyen közösségnek – mondta Vincler István.

Átlagos éve volt

Dalanics Zoltán Újfehértótól érkezett a máriapócsi fórumra, 5 és fél hektáron termel dohányt. Mint azt lapunknak elmondta, azóta foglalkozik dohánnyal, „amióta az eszét tudja”. Szerinte nem feltétlenül a felvásárlási árak jelentik az ágazat legnagyobb problémáját, hanem az, hogy nincs aki leszedje a dohányt.

– Burleyt termelek, egy átlagos évem volt a magam 1100 kilogramm/hektáros átlagtermésével. Az aszály miatt későn indultak növekedésnek a levelek, majd a korai fagy miatt elfagyott úgy egy hektárnyi dohányom, de mindezek ellenére sem panaszkodom – közölte Dalanics Zoltán. TG

 

 

Borítókép: Egyre kevesebben foglalkoznak megyénkben is dohánytermesztéssel | Illusztráció: KM-Archív, Sipeki Péter 

Címkék#dohány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában