Megemlékezés

2023.02.25. 13:40

Nyírbogáton is megemlékeztek a kommunista diktatúra áldozatairól

Az Országgyűlés 2000. júniusi döntése alapján február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát. A mentelmi jogától megfosztott képviselő nyolc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. Kovács Béla 1959-ben, 51 évesen halt meg.

Fotó: Bakos Zsolt

– Településünkön február 24-én a Tájház előtti emlékműnél emlékeztünk meg a kommunizmus áldozatairól. Megemlékező beszédében Papp Zsolt György, vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: „ezen a napon felidézzük mindazok emlékét, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. Ezen a napon emelt fővel emlékezhetünk minderre, mert egy letűnt rendszer bűneit emlegetjük, amelyet a nemzet kitartása és a szabadság iránti olthatatlan vágya örökre eltemetett.”

Településünk történelmi egyházainak vezetői imát mondtak az elhunytakért, akiket meggyilkoltak, akiket elüldöztek, s akiket kényszer munkatáborba hurcoltak. A Vántus István Általános Iskolai diákjai verssel és énekkel emlékeztek a kommunista diktatúra áldozataira – tájékoztatta szerkesztőségünket Gulyás Jánosné. .

A kommunizmus áldozatainak a száma mértékadó becslések szerint világszerte 100 millió. Ez a szám emberi ésszel nehezen felmérhető, az emberi szívnek felfoghatatlan.

Megemlékezésünk végén koszorút helyezett el Dr. Simon Miklós, térségünk országgyűlési képviselője, Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó, településünk polgármestere, a képviselő-testület megjelent tagjai, intézmény- és egyházvezetői is.

Címkék#Nyírbogát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában