Nyíregyháza

2023.02.16. 14:00

Soha nem volt ekkora Nyíregyháza költségvetése

Ebben az esztendőben először döntöttek a képviselő testület tagjai.

Fotó: Gazdag Mihály

A költségvetés aprólékos előkészítése miatt hosszú szünet után üléseztek újra, az idén pedig először a nyíregyházi közgyűlés tagjai a Krúdy-teremben. Az intervallumot jelzi, hogy a napirendi pontok előtt szokásosan lejátszott kisfilm a december 2.-február 15-ig tartó két és fél hónapos időszakot ölelte fel.

Dr. Kovács Ferenc polgármester bejelentette, hogy február 3-án a Aquarius Élmény- és Parkfürdő, 11-én pedig a Móricz Zsigmond Színház nyitott ki újra.  

– Fontos rendelet jelent meg: 33,8 milliárd forint kormányzati támogatást kapott az önkormányzat az ipari park villamosenergia-fejlesztéséhez. A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága 134,920 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyújtott az Eissmann Városi Uszoda közüzemi számláinak fedezésére. Örömmel jelenthetem be, hogy a tavalyi sikeres rendezés után ismét Nyíregyháza ad otthont a fedettpályás atlétikai bajnokságnak szombaton és vasárnap a modern atlétikai centrumban – mondta a városvezető.  

Jászai Menyhért alpolgármester közölte, hogy március elsején indul az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer. A szervező szerepet az Országos Mentőszolgálat veszi át. Az ügyeletet az 1830-as telefonszámon kell majd hívni.

Lengyel Máté önkormányzati képviselő arról kérdezett, hogy az ideiglenesen bezárt postákkal mi a helyzet? Pató István osztályvezető válaszában kitért arra, sok levélváltáson és személyes egyeztetésen vannak túl.

– A Magyar Posta Zrt. úgy döntött, hogy nincs mód az ideiglenesen szünetelő posták újranyitására. A vállalat új partneri programot indít: lehetőséget biztosít arra, hogy az önkormányzatok, vállalkozások és egyéb partnerek még nagyobb számban vegyenek részt a posták működtetésében. A cél egyértelmű: a gazdaságos működtetés – fogalmazott Pató István.

Az esztendő első városi közgyűlésén a település idei büdzséje is a napirendi pontok között szerepelt.

– Soha nem volt még ekkora nagyságrendű Nyíregyháza költségvetése – nyugtázta dr. Kovács Ferenc polgármester. A főösszeg 92,886 458 428 milliárd forint. – Ebben az esztendőben is prioritást élvez az intézmények biztonságos működtetése, a gazdaságélénkítő beruházások feltételeinek megteremtése, a városüzemeltetés megfelelő szintű biztosítása. Köszönhetően az előző esztendők stabil, feszes, jól átgondolt, takarékos gazdálkodásának, jelentős tartalékkal rendelkezünk.

Nyíregyháza 2023. évi költségvetése a törvényi előírások szerint készült el. Az előző évihez képest jóval magasabb összeget tartalmaz. A városvezetés célja továbbra is a nehéz gazdasági környezet, az elszabaduló energiaárak mellett is a város, a közszolgáltatások biztonságos, észszerű, takarékos működtetése.

A költségvetést úgy fogadták el, hogy azt az ellenzéki képviselők nem támogatták.

Az idei városi nagyrendezvényeket az alábbi összegekkel támogatják: IV. Nyírségi Disznótoros Fesztivál 6 millió forint, Városnap és HELLO Nyíregyháza 8 millió forint, Gyermeknap 2 millió forint, Nemzetközi Néptáncfesztivál 7 millió forint, Tirpák Fesztivál 7 millió forint, Évbúcsúztató rendezvények 6 millió forint.

A Nyíregyháza Város Nívódíja kitüntetést a KE-VÍZ 21 Zrt. képviseletében ifj. Bencze Antal vezérigazgató vehette át dr. Kovács Ferenc polgármestertől. A méltatásból kiderült, hogy immár több mint három évtizede játszanak meghatározó szerepet a város mindennapi életében. „A vállalat az építőipar területén a szakma kiemelkedő szereplője, folyamatosan részt vállal a város fejlődésében. Az alvállalkozókkal együtt többszáz családnak biztosítanak megélhetést. A szakembergárda magas fokú szakképzettséggel és tapasztalattal rendelkezik. Több más mellett olyan ikonikus épületeket újítottak fel, mint a vasútállomás, a színház épülete és a Rózsakert Szabadtéri Színpad. Sóstógyógyfürdőn a cég kivitelezésében épült a Pangea Hotel, az állatparkban a Zöld Piramis, a Tarzan Ösvénye, az Indiaház, és három ütemben vesznek részt a kivételes attrakciót jelentő Jégkorszak építésében. Jelentős részük volt a város közlekedését javító csomópontok, körforgalmak, a nyugati elkerülő út szakaszainak építésében. Számos belvárosi utca felújítása és építése, kerékpárutak kialakítása mellett jelenleg a nagykörút befejezését jelentő Huszár sor és Móricz Zsigmond utcai szakasz négysávosításának kivitelezését végzik. A cég mecénása a kultúrának, a sportnak, a tudománynak, a civil szervezeteknek és az egyházaknak. Támogatói a VIDOR Fesztiválnak, a nyíregyházi élsportnak, a szabadidős sportoknak és számos jótékonysági akciónak”.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában