Földrengés

2023.02.07. 14:00

Szinte lehetetlen átvészelni a hideget, mindössze 48-72 órájuk van a túlélésre

Forrás: AFP / magánarchívum

– Mindössze 48-72 órájuk van a túlélésre a romok alatt rekedt embereknek, ahogyan telik az idő, úgy romlik a túlélési esélyük. Meleg öltözék nélkül szinte lehetetlen átvészelni a törökországi hideget, ráadásul nemcsak a hűvös levegő, hanem a romok alatt rekedt embereket körülvevő hideg felületek is rontanak a helyzeten, elszívják a testhőt, többszörösen nehezített körülmények között folynak a mentési munkák, legalábbis ezt mutatják a médiát bejáró képsorok – mondta el szerkesztőségünk megkeresésére dr. Kiss Csaba. A háziorvos a 2010-es haiti földrengésnél a magyar mentőcsapat tagjaként a sérültek orvosi ellátásában vett részt. Mint felidézte, az akkori 7-es erősségű földrengés óriási pusztítást végzett, százezer feletti halálos áldozattal járt.

A doktor több éven át oszlopos tagja volt a Debreceni Egyetem Különleges Orvos-és Mentőcsapatának, ugyancsak velük utazott 2015-ben a nepáli földrengés sújtotta területekre, ahol súlyos természeti katasztrófával szembesültek, rengés nem egy pontra, hanem a 75 nepáli körzetből mintegy harmincat közvetlenül érintett.

Az alakulatok még napokkal, hetekkel a rengés után is találtak túlélőt a romok alatt, egy ilyen helyzetben a hőmérsékleten kívül számít az is, van-e a túlélő közelében víz, néhány korty folyadék életet menthet.

– Törökország nemzetközi szintű segítséget kapott, több nemzetközi szervezet segíti a keresőmunkát, köztük a HUNOR Mentőszervezet is. Tudni kell, hogy ahány mentőalakulat érkezik ilyenkor az adott országba, annyiféle tudás, felszerelés vethető be, a speciális csoportok összehangolása nem kis feladat, a helyi hatóságoknak kell koordinálniuk őket – tette hozzá az orvos.

– Ha szükséges, sátorkórházakat, mobil egészségügyi pontokat állítanak fel a keresőhelyek közelében, főként ott, ahol a kórházak épületei is megsérültek a földrengés következtében.

Erről részletesen a kiutazó kollégák tudnak majd beszámolni – jegyezte meg a doktor, aki jelenleg a Vöröskereszt égisze alatt végez mentőorvosi munkát, tapasztalt mentőorvosként nem fog habozni, ha a segítségét kérik. Arra kérdésünkre, milyen orvosi ellátást kapnak a romok alól kimentett emberek, elmondta: stabilizálni kell az állapotukat, van úgy, hogy a legfontosabb vizsgálatokat a romok között vagy alatt kell elvégezniük. Nagyon gyorsan kell beavatkozniuk, vérzéscsillapításra, infúzióbekötésre néhány percük van, extrém esetben a romok alól kimentés előtt komolyabb operációra (végtagamputálásra) is sor kerülhet.

– Azon túlmenően, hogy gyors döntéseket kell hozni, a kimentett személyt orvosi megfigyelés alá kell helyezni és el kell látni, a katasztrófahelyzetekben a lelki teher plusz nyomást helyez a mentőcsapatok vállára. Végig nézve a törökországi képeket, a romok alatt rekedt emberek kétségbeesett vagy reményt vesztett családtagjairól készült fotókat, felszínre kerülnek bennem is a régi emlékek, mélyen átérzem a fájdalmukat.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában