Interjú

2023.02.28. 07:00

Tovább erősítené az egyetem vonzerejét

Interjú dr. Szabó Györggyel, a Nyíregyházi Egyetem 2023. február elsejétől kinevezett rektorával.

A hatgyermekes demecseri család legfiatalabb sarjaként hosszabb kitérő után tért vissza Szabolcs-Szatmár-Beregbe vármegyébe, mint a Nyíregyházi Egyetem új rektora. Dr. Szabó György kinevezésén még alig száradt meg a dr. Novák Katalin köztársasági elnök kézjegyével ellátott tinta, azonnal belevetette magát az intézmény életét megreformáló munkába. Nem alapjaiban építi újjá a rendszert, hanem a saját elképzelései mentén igyekszik továbbfejleszteni: jó értelemben vett „átjáróházat” szeretne az egyetemből a felsőoktatás és a munkaerőpiac közötti átjárás rugalmasságának fokozásával.

Székfoglalójában hangsúlyozta, hogy belátható időn belül minőségi és mennyiségi javulásra számít, ehhez minden eszköz, feltétel, anyagi háttér a rendelkezésére áll. Dr. Szabó György tudományos tevékenységén túl több mint három évtizedes tapasztalattal rendelkezik az alkalmazott kutatás, innováció területén, valamint nemzeti és nemzetközi projektek fejlesztésében. Szakértőként a nyolcvanas évektől részt vett a hazai infrastrukturális, földügyi, településfejlesztési, környezeti, energetikai és infokommunikációs szektorban folyó térinformatikai fejlesztésekben (ilyen volt például az M3 autópálya, a Duna digitális vízrajzi, hajózási térképeinek elkészítése és a Paks I. építése).

Dr. Szabó György
Fotós: Sipeki Péter

– A nyugodt, stabil fővárosi műegyetemi pozíciót váltja fel a vadregényes, kihívásokkal teli, a mindennapos megfelelést igénylő rektori poszt az ország egyik északkeleti bástyáján. Mi motiválta, amikor megpályázta az állást?

– Az élet úgy hozta, hogy visszahívott a szülőföldem. Magam sem gondoltam volna, hogy amikor az általános iskola után Szegedre elkerültem, valaha ismét a térségben talál meg egy új feladat. Mivel senki sem kényszerített a döntésre, megmérettettem magam, és remélem, egy sikerkorszak aktív résztvevője leszek. A demecseri általános iskolába jártam, a szülőházamat a mai napig gondozom, ami ezidáig a 270 km távolságra tekintettel nem volt egyszerű feladat. Négy bátyám és egy nővérem van, sokat tanultam tőlük, de 14 éves korom óta saját utamat járom. Alig volt kötet a helyi könyvtárban, amit nem olvastam el. A Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolába kerültem 1973-ban, Szegeden cseperedtem tovább. Az erdészképzést a Budapesti Műszaki Egyetem váltotta, ahol okleveles építőmérnökként diplomáztam 1983-ban. Műegyetemi oktatóként többek között a  térinformatika területén tevékenykedtem, ami azért is volt izgalmas és érdekes, mert ki kellett taposni egy új utat. Átéltem, ahogy a papír alapú világ látványosan átformálódik digitálissá. Nyugodtnak nem nevezném azt a közeget, amit hátrahagytam, hiszen engem eddig is a pezsgés, a folytonos megújulás jellemzett, és ezt a dinamizmust, alkalmazkodást, innovációt szeretném átültetni a nyíregyházi gyakorlatba is.

– Közel ötven éve elköltözött Szabolcs-Szatmár-Beregből, de a gyökerek megmaradtak.  

– A családomból sokan végeztek Nyíregyházán, közülük sokan pedagógusok, a fiúk agrár- vagy műszaki végzettségűek, a gyakorló iskolába pedig már az unokák járnak. Folyamatosan ráláttam az intézmény működésére, eljártam a diplomaosztókra, viszont szakmai és üzleti kapcsolatom eddig nem volt a Nyíregyházi Egyetemmel. Most beleálltam egy nagy kalandba: úgy gondolom, hogy nagy hasznát vehetik annak, amit eddig akkumuláltam tudásban és kapcsolatrendszerben. Együtt rakhatjuk le a tudásalapú gazdaság építésének egy nagyon fontos alapkövét.

– Milyen jövőképet fest a Nyíregyházi Egyetemnek? Hova pozícionálja az intézményt az országos palettán?

– Alapvető feladatként motivált, csapatmunkára kondicionált, a jövő kihívásainak megfelelni tudó értelmiség képzését tűztem ki célul. Szeretném, ha helyben maradva, vagy ismereteiket hazai, nemzetközi képzési intézményekben gazdagítva, majd a térségbe visszatérve, tudásukkal, kulturális kisugárzásukkal hozzájárulnának a térség hátrányos helyzetének csökkentéséhez. Egyszerre kell megfelelni a kor igényeinek, megőrizni a jogelőd intézmények értékeit és reagálni a jövő lehetőségeire. Napjaink fejlett társadalmaiban a tudás, a felsőoktatás jelenti a gazdaság motorját, a családok és egyének számára pedig a munkaerőpiac révén elismert beruházást, hosszútávú életpályájuk megalapozását. A Nyíregyházi Egyetem elsődleges küldetése az oktatás. Az intézmény a régióban olyan tudás- és innovációs centrum funkciót is betölt, amelyen keresztül meghatározó szerepet játszik a gazdaság humán erőforrásainak biztosításában. A kulturális küldetésével a térség lakosságmegtartó képességének, életminőségének javításában is komoly súlya van. A térség meglévő és betelepülő munkáltatói olyan munkavállalókra tartanak igényt, akik egyrészt naprakész tudással rendelkeznek, másrészt képesek tudásuk folyamatos fejlesztésére, mert az élethosszig tartó tanulás és az ezt szolgáló oktatáspolitika a régiónak létfontosságú. Tudjuk, hogy hol a helyünk, hogy meddig nyújtózhatunk. Nem törhetünk a csúcsegyetemek babérjaira, azonban itt minden feltétel adott a minőségi munkára egy csodálatos zöldkörnyezetben. Ezt a potenciált az egyetemi polgárok és a régió vezetőinek, munkáltatóinak támogatásával nagyon rövid idő alatt termőre tudjuk fordítani.

– Bő másfél éve, 2021 augusztus elsejétől a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány lett a fenntartó. A működési és a pénzügyi autonómiával járó modellváltás mire jogosítja fel az intézményt a közeljövőben?

– A nagyobb működési, pénzügyi önállóság ugyan kitágítja mozgásterünket, de ennek is ára van a vállunkra nehezedő nagyobb felelősség formájában. A sorsunkat jelentős mértékben mi formáljuk,  nem bújhatunk el a passzív rezisztencia álarca mögé, nem alternatíva a „csak kibekkeljük ezt is valahogy...” hozzáállás. A számok egyébként önmagukért beszélnek, hiszen azóta a felvételi eljárásban az első helyes jelentkezők száma gyarapodott. Ráadásul annak mértéke megelőzi az országos trendeket. A legnépszerűbb képzések a gazdaságtudományi, az óvodapedagógusi és a repülőmérnöki szakok. De említhetem a felsőoktatási szakképzéseket, leginkább a gazdálkodási és menedzsment, a műszaki, a programtervező informatikus, illetve a mezőgazdasági képzési területek vonzóak. A távoktatás is megjelent a széles portfólióban, a képzési helyszíneinek köre bővült a vármegyében Kisvárda és Mátészalka és a határon túl Beregszász bekapcsolódásával. A hallgatók mellett hasonlóképpen fontosak az oktatók és az alaptevékenységet támogató szakdolgozók,  támogatjuk a fejlődésüket, a szellemi frissességüket biztosító kutatási, innovációs tevékenységüket. Elvárás tőlük a hatékonyság javítása, az tevékenységüket minősítő indikátorok teljesítése, a kutatások, a publikációk számának növelése. Az elkövetkező évek legnagyobb kihívása az intézmény és a kibocsátott szakemberek számára az, hogy a rohamosan változó körülményekre hatékonyan reagáljanak, igazodva a térség munkaerőpiaci igényeihez, elvárásaihoz. Akik tőlünk kikerülnek, a helyi közösségek véleményformáló értelmiségét alkotják, vagyis egyfajta nagykövetként hitelesen képviselik az intézmény küldetését, ezzel tovább fokozhatják az egyetem vonzerejét. Összefogva a régió meghatározó zöld egyetemévé válnánk, szem előtt tartva a fenntarthatóságot és a gazdaságosságot.

– Hat évtizedes múltra tekint vissza a nyíregyházi tanárképzés. Milyen távlatok nyílnak e téren?

– Ettől a tanévtől egységesen ötévesek az osztatlan tanárképzések. Az egységes tanárképzés az általános és középiskolai oktatásra is felkészíti a tanárjelölteket a közismereti képzés során. Minden egyes első évfolyamra beiratkozott tanár szakos hallgató 10 hónapon át havi 50 ezer forintos ösztöndíjban részesül. Mindemellett megkapják a Nyíregyházi Egyetem ajándékaként a minden elsőst megillető laptopot. Ez a következő tanévben is így lesz. Ami bevált, az működőképes a jövőben is. Manapság nagy az igény a szakmailag kiválóan felkészült pedagógusok iránt. Gróf Széchenyi István által papírra vetett,  a régió felemelkedése szempontjából meghatározó örök igazság gyakorlatba történő átültetése nem tűr halasztást, és ezt a térség felemelkedésért dolgozó szakpolitikusok is vallják: „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik”.

Dr. Szabó György

2023. február 1-jétől a Nyíregyházi Egyetem rektora

Születési idő, hely: 1958, Demecser

Végzettség: okleveles építőmérnök, egyetemi docens, 1983-2023 között a BME Építőmérnöki Karának oktatója, 2006-ban földtudományokból doktorált (BME). Számos hazai (NJSZT, MFTTT, HUNAGI, MSZT, BME-, DE doktori iskola, MTA szakbizottságok) és nemzetközi szervezet, az European Umbrella Organisation for Geographic Information (EUROGI) végrehajtóbizottságának, az International Society for Photogrammetry and Remote Sensing (ISPRS), az American Society of Photogrammetry and Remote Sensing, valamint az Earth Observation for Geo Alliance (EO4GEO) társaságoknak a tagja.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában