Nyírbogát

2023.02.24. 12:34

Továbbra is fontos a magyar vidék

Közel negyven kilométernyi külterületi mezőgazdasági út újul meg és épül ki.

Papp Zsolt György helyettes államtitkár és dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón Fotó: Pusztai Sándor

Fotó: Pusztai Sándor

A környező települések polgármesterei is hivatalosan voltak a pénteken Nyírbogáton tartott sajtótájékoztatóra, melynek témája a térségi külterületi utak fejlesztése volt.

– A vidékfejlesztési program egyik legfontosabb része a külterületi mezőgazdasági utak fejlesztése: régi utak helyreállítása és újak kialakítása. Több, mint programelem, hiszen a fejlesztések településeket kötnek össze, a mezőgazdasági területek könnyebben megközelíthetővé válnak, és jelentős szerepet játszanak a meglévő gépek megóvásában, ezáltal növelik a hatékonyságot és a fenntarthatóságot – magyarázta Papp Zsolt György.

Jó utakon járunk

A vidékfejlesztési programok végrehajtásért felelős helyettes államtitkár hozzátette: az elmúlt időszakban csak dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő körzetében tizenöt település pályázott sikerrel külterületi utak fejlesztésére. Összesen több mint hárommilliárd forintot fordíthatnak erre a célra az önkormányzatok.

– Közel negyven kilométer mezőgazdasági út helyreállításáról és építéséről beszélünk, ami a választókerületen túl jelentősen javítja Szabolcs-Szatmár-Bereg infrastruktúráját is – mutatott rá Papp Zsolt György. A helyettes államtitkár a következő uniós ciklusról szólva elmondta: bár a vidékfejlesztési program hamarosan véget ér, 2027-ig további 5300 milliárd forint áll majd a kormány rendelkezésére az agrárium és a magyar vidék támogatására.
– Alapvetően jó utakon járunk, gondolok itt elsősorban a közutakra, melyekből nyolcvan kilométer újult meg az elmúlt időszakban. Ehhez a számhoz adódik hozzá a negyven kilométernyi külterületi út – vette át a szót dr. Simon Miklós.

Tizenöt település

– A utóbbi hét évben a vidékfejlesztési programban közel 50 milliárd forint érkezett a választókerületünkbe agrár környezetvédelemtől a településkép-megújításon át külterületi utak rendbetételére. A most bejelentett fejlesztésben tizenöt település érintett, tehát közel a választókerület fele – ismertette az ország­gyűlési képviselő.

Geszterédet és Ludastót már egy minden szempontból megfelelő út köti össze. Szabó József polgármester elmondta, a szakasz két lépcsőben újult meg, a munkálatok során az utat kiszélesítették, új aszfaltréteget kapott, megerősítették a padkákat és a mélyítették a vízelvezető árkokat. 

KM

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában