Kelet-retró

2023.02.04. 08:00

Új közlekedési lámparendszer Nyíregyházán

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 50 éve ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1973. február 4., vasárnap

Új közlekedési lámparendszer Nyíregyházán

Átadás előtt Nyíregyháza egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontjának - a Dózsa György utca, a Jókai tér és a Véső utca kereszteződésének - közlekedési lámparendszere. Az 1 millió 350 ezer forint értékű berendezés a városi tanács beruházása alapján a Budapesti VILATI, valamint a budapesti Összefogás Termelőszövetkezet kivitelezésében készült. 

A jelzőlámpák és a KRESZ-táblák a jelenlegi legmodernebb típusúak. Az útkereszteződésben elhelyezett jugoszláv, TESLA gyártmányú vezérlőszekrény műszerei automatikusan, az előre beállított programnak megfelelően irányítják a lámpákat, melyek a KRESZ legújabb szabályai szerint vannak elhelyezve. A közúti forgalmat irányitó lámpákból öt az úttest fölött van felfüggesztve. Kettő-kettő a Dózsa György utcán, a városközpont, illetve a temető és egy a Jókai tér felőli sávok forgalmát irányítja. 

A három színű - piros, sárga, zöld - lámpákban 220 voltos, 60 wattos rezisztaizzók vannak, melyek rázkódásmentesek és a normál izzóknál tízszerte nagyobb élettartamúak. A tartóoszlopokon négy közúti forgalomirányító lámpa van, a kereszteződés minden irányából egy-egy. A gyalogosforgalmat a három átkelőhelyen 6 lámpa irányítja, melyek zöld és piros színt mutatnak. A zöld jelzést villogó zöld követi és ekkor már nem szabad a járdáról lelépni. A Dózsa György utcán át gyalogosforgalom csak a kereszteződés városközpont felőli részén van. 

A felfüggesztett forgalomirányító lámpák alatti, valamint az oszlopokon lévő jelzőlámpák feletti KRESZ-táblákban az egyenként 32 wattos körfénycső mellett relé és két-két 25 wattos izzó világít. Ha a körfénycső kiég, a relé automatikusan bekapcsol, és így a jelzőtábla továbbra is világít. 

Nyíregyháza forgalomirányító berendezését a jövőben össze lehet kapcsolni a többi forgalmas útkereszteződésekben épülő új lámparendszerekkel. Többek között a Szabolcs-szálló és a Csemege Áruház közötti gyalogos-átkelőhely közeljövőben elkészülő jelzőlámpáival. A Dózsa György utca és a Jókai tér sarkán lévő forgalomirányító lámparendszer műszaki átadása - a próbaüzemelés befejezése után - február 9-én lesz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában