Csenger

2023.03.23. 14:00

Barátokként fogadták a csengerieket a lengyelek

A szakács és a pincér tanulók két nívós rzeszówi hotelben töltötték a szakmai gyakorlatukat.

A katonai hagyományokkal is megismerkedhettek a diákok

Fotó: Barcsay István archívuma

„Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki” – lengyel és magyar két testvér, a szablyát és a poharat tekintve egyaránt. A két nép történelmi barátságát példázó szavak gyakran hangzanak el koccintáskor. A csengeri delegáció tagjainak gyakran volt erre alkalmuk az elmúlt napokban Lengyelországban, ahová az Erasmus+ pályázatnak köszönhetően jutottak el.

– A Kisvárdai SZ Csengeri Ady Endre Technikum és Kollégium egyik fontos célkitűzése az oktatás, a képzések színvonalának emelése, a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése, az innováció, és a részvétel a külföldi szakmai gyakorlatokon, a szakképzéshez kötődő programokon. Ebbe tökéletesen illeszkedett bele az „Adysok kapcsolatteremtése Lengyelországban” elnevezésű pályázat, amit a Tempus Közalapítvány Erasmus+ programjában nyertünk el – közölte Barcsay István intézményvezető.

A szakmai tapasztalatcserére Nyíregyháza testvérvárosába, a közel 200 ezres Rzeszówba látogattunk el dr. Baloghné Tóth Natália, Fogarassiné Szilágyi Hajnalka igazgatóhelyettesekkel, Drinkálné Papp Mariann, Horváth Attila oktatókkal. Megismerkedtünk a fogadópartner, a Stowarzyszenie Projektów Międzynarodowych Inpro tevékenységével, az Innovációs Központ munkájával, a város történelmi és kulturális értékeivel, valamint a diákok szakmai gyakorlati helyeivel.

Rzeszów a kárpátaljai vajdaság fővárosa, Délkelet-Lengyelország gazdasági, tudományos, kulturális és rekreációs központja. Az egy lakosra jutó egyetemi hallgatók száma itt a legmagasabb Lengyelországban.

Színvonalas rzeszówi hotelben töltötték a szakmai gyakorlatot
Fotós:  Barcsay István archívuma

A szakképzésben tanulók szakmai gyakorlatán 20 fős csoportban vett részt 5 pincér, 5 szakács, 10 rendészeti és közszolgálati képzésben tanuló diák. Kísérőjük volt Kerezsi Henriette oktató és Lakatos Dávid rendszergazda. A szakács és a pincér tanulók két nívós rzeszówi hotelben (Grand Hotel Boutique, Hotel Bristol) töltötték a szakmai gyakorlatukat. A szakácsok a konyhán ismerkedtek az ételkészítés fortélyaival, előkészítő munkát végeztek, tanultak az új szeletelési technikákat, fűszerezési módokat, és a sütés-főzés rejtelmeibe is bevezették őket. A pincérek nagy lelkedéssel vetették bele magukat a vendégtéri munkába.

A rendészeti és közszolgálati képzésben részt vevő tanulókat a Lengyel Lövész Szövetség és a rendőrség szakemberei is fogadták. Tájékozódhattak a lengyel katonai hagyományokat, a különböző katonai eljárásokat, a harcászati taktikáikat és a szervezeti felépítésüket illetően. Többek között lövészeten, víváson, csapatgyakorlatokon, akadálypályán, tájékozódási és vonulási gyakorlatokon próbálhatták ki magukat. Minden napra szerveztek valamilyen kulturális, csapatépítő, várostörténeti programot.

Életre szóló élménnyel gazdagodtak a csengeri delegáció tagjai
Fotós: Barcsay István archívuma

– A diákok a szakmai gyakorlat során sok új és hasznos ismerettel gazdagodtak, fejlődött az idegennyelvi tudásuk és a szociális kompetenciájuk. Mindnyájan egy életre szóló élménnyel lettek gazdagabbak – zárta gondolatait Barcsay István.

LTL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában