Nyíregyháza

2023.03.21. 07:00

Így igyuk egészségesre magunkat

A víz lételemünk, ezért sem mindegy, hogy mikor és mit iszunk.

Dehidratáció esetén a testünket és a tudatunkat is fölösleges stressz éri

Fotó: Shutterstock

Végre egyre jobb az idő, egyre többet süt a nap, ami energiával tölti fel az embereket. Vagy mégsem ezt érezzük? Fáradtság, bágyadtság, fejfájás jellemzi a napjainkat? Nem is gondolnánk, hogy egyszerűen csak dehidratáltak vagyunk. A víznek nélkülözhetetlen szerepe van abban, hogy egészségesek és kiegyensúlyozottak legyünk. Ha nem iszunk eleget, nemcsak a közérzetünk lesz egyre rosszabb, de sajnos súlyos betegségek előszobája is lehet. Az optimális vízfogyasztásról kérdeztük meg Bojtor-Nagy Ildikó funkcionális táplálkozási tanácsadót.

– Testünk körülbelül 60 százalékban vízből áll, ami az életkortól, nemtől és az aktuális hidratáltsági szinttől függően kismértékben változhat. A víz elengedhetetlen a vérkeringés optimális működéséhez, befolyásolja a vérnyomást, támogatja az ízületeket, kihat bőrünk állapotára és segíti a káros vagy felesleges anyagok kiürülését testünkből. A belső méregtelenítő szerveink, elsősorban a vese működését is serkenti, így az hatékonyabban tudja kiválasztani a méreganyagokat, és megfelelő vízívás mellett nehezebben alakul ki vesehomok, vesekő. Ha nincs elég víz a szervezetünkben, lelassulhatnak bennünk a folyamatok, a vér besűrűsödhet, így a szívünknek is sokkal megerőltetőbb, hogy az oxigént és a tápanyagokat eljuttassa a sejtekhez. Mivel az agyunk mintegy 80 százaléka víz, kognitív panaszok is jelentkezhetnek, tanulási és koncentrációs nehézségeket, valamint hangulatingadozást okozhat a kevés folyadékbevitel. Tehát dehidratáció esetén a testünket és a tudatunkat is fölösleges stressz éri.

Köztudott, hogy az emberek nagy része nem iszik megfelelő mennyiségű vizet naponta. Ráadásul sokszor a cukros, szénsavas üdítő italokat részesítik előnyben, amelyek nemhogy hasznosak lennének a szervezetnek, hanem egyenesen ártanak.

Minden korosztály érintett

– A legmegfelelőbb választás a szénsavmentes forrás-, ásvány-, vagy tisztított víz – javasolja a szakértő.

– Ásványvizek esetén figyelni kell arra, hogy a benne lévő összes oldott ásványianyag-tartalom ne legyen 500 mg/l -nél magasabb, és ne tartalmazzon nitritet, nitrátot, fluoridot és bromidot. A napi megfelelő mennyiség általában testsúly kilogrammonként 30 ml szénsavmentes víz, tehát például egy 80 kilós ember esetében 2,4 liter naponta. Azonban ezt befolyásolhatja az életmód, az idő, a mozgás is. Nyáron és aktív sportolás esetén természetesen többet kell inni! A megfelelő folyadékfogyasztás kiemelkedően fontos az egészség szempontjából minden korosztály számára. Sajnos sokan megfeledkeznek a kellő mennyiségről, ami nemcsak idős korban, hanem gyerekeknél, folyamatosan mozgó tinédzsereknél nagyon veszélyes is lehet. Ha például edzésről hazaérve azt tapasztaljuk, hogy acetonos a gyerek lehelete, azonnal itassunk meg vele két nagy pohár vizet, mert az már a kiszáradás jele. Valamint már a szomjúságérzés is egy intő jel, nem érdemes megvárni.

A fejfájásnak is nagyon sokszor oka a dehidratáltság. Ha valaki pedig hajlamos a migrénre, akkor a vízhiány felerősítheti ezt a problémáját.

– Mielőtt gyógyszer után kapkodnánk, először inkább egy vagy akár két jókora pohár vízhez nyúlni – ajánlja Bojtor-Nagy Ildikó és hozzátette: még kutatást is végeztek a vízivás és a fejfájás viszonyáról, és megállapították, hogy a folyadékpótlás lerövidíti a fejfájásos órák számát.

Megfelelő időzítés

Sokszor halljuk, hogy igyunk étkezés előtt közvetlenül sok vizet, mert így telítődünk, s kevesebbet eszünk, és még fogyni is fogunk - ám a táplálkozási tanácsadó szerint ez egyáltalán nem jó megoldás.

– Ha közvetlenül étkezés előtt, után vagy akár közben iszunk folyadékot, felhígítjuk az emésztőenzimeket, s ezzel lassítjuk az emésztést, és csökkentjük az anyagcsere és felszívódás hatásfokát. Tehát pont az ellenkezőjét érjük el vele, mint amit szeretnénk. Már az ókori kínai orvosok is tudták: az étkezés közbeni folyadékfogyasztás kioltja az emésztés tüzét. Mivel éjszaka alvás közben is sok vizet veszítünk, a reggelt érdemes két pohár vízzel indítani, ami segíti a véráram beindulását.

– A reggelit úgy időzítsük, hogy étkezések előtt legalább 20 perccel szabad utoljára inni, étkezés közben egyáltalán nem kellene, utána érdemes legalább 1 órát várni, ezután pedig a következő étkezésig többször 2-2 dl szénsavmentes víz javasolt. Ez a módszer nem hígítja evés közben az emésztőenzimeket, ezzel segíti az emésztést, és növeli az anyagcserét és a felszívódást. Sokszor hallom, hogy valaki nem tud úgy enni, hogy nem iszik közben. Ez azonban csak megszokás és tudatosság kérdése. Ha a nap folyamán kellő mennyiségű víz kerül a szervezetünkbe, akkor könnyen át lehet térni erre a módszerre. Akár lépésenként is hozzá lehet szokni. Először például csak 10 perccel étkezés előtt, közben és utána ne igyunk, majd lassan toljuk ki a 10 percet az előbb említett időintervallumokra. Érdemes a vizelet színét is figyelni, amely optimális vízfogyasztás esetén szalmasárga színű, kevés vízfogyasztás esetén erősen sárga és szúrós szag jellemzi, túl sok vízfogyasztásnál pedig szinte átlátszó, víztiszta. Tehát rengeteg biológiai funkció működéséhez elengedhetetlen lenne a megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztása, így sokkal egészségesebb és hosszabb életet élhetnénk.

És természetesen ne felejtsük el a víz szépítő erejét sem. Ha elegendő folyadékot iszunk, annak nagyon jó hatása van a vérkeringésünkre, így a bőrünk rugalmasabb, feszesebb, hidratáltabb lesz, egyenletesebbnek és ragyogóbbnak tűnik, még az apróbb ráncoknak is búcsút inthetünk. 

LN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában