Rendezvény

2023.03.22. 07:00

Jótékonysági futás, séta az autizmus világnapján

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élőkre és családjukra.

Együtt mozognak majd kicsik és nagyok

Forrás: Illusztráció: Pixabay

 Közeleg április másodika, az autizmus világnapja, amit ebben az évben különleges megmozdulással programmal ünnepel a Most Élsz Egyesület. A nyíregyházi szervezet amellett, hogy szeretné ráirányítani a figyelmet az autizmus spektrumzavarral élőkre és családjukra, tiszteleg a 2020-ban elhunyt dr. Endreffy Ildikó emléke előtt. A Jósa András Oktató Kórház orvosbiológusa, aki az idén lenne 80 esztendős, évtizedeken át segítette a szénhidrátanyagcsere-betegségekben szenvedő gyermekek kivizsgálását. Munkássága utolsó szakaszában pedig az autizmussal és a magatartászavarral küzdő gyermekek anyagcsere-rendellenességeivel és a betegek állapotán javító diétás kezelések lehetőségeivel foglalkozott.

Különböző távok

– Emlékére és a világnap apropóján hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg Sétálj, szaladj, fuss az egészségedért! elnevezésű adománygyűjtő közösségi és sportnapunkat április 2-án, vasárnap 9 órától az erdei tornapályán – mondta el lapunknak Farkas Árpád. Az egyesület elnöke kifejtette: természetesen várják az autista gyermekeket nevelő családokat is, hiszen az esemény egyik célja az érzékenyítés.

– A futók többféle távon nevezhetnek: választhatnak, hogy a négy vagy nyolc kilométeren állnak rajthoz. Akik a séta mellett döntenek, két kilométert tesznek meg, a regisztrációnál azonban meg kell jelölniük, hogy egyéniben vagy a családdal közösen vágnak neki a sóstói erdőnek. A nevezési díjakból és a jótékonysági felajánlásokból befolyt összeggel a Jósa András Oktatókórház gyermekosztályát támogatjuk, illetve szeretnénk kötetbe rendezni dr. Endreffy Ildikó tudományos emlékiratait – tette hozzá a Most Élsz Egyesület vezetője.

– Futónapunk szakmai felügyeletéhez sikerült megnyernünk az ismert nyíregyházi futópárost, Pécsi Józsefet és Barbarát. Józsi nyolc évvel ezelőtt húzott először futócipőt, a hobbija azonban mára életformává vált. A terep- és terepakadályfutás áll hozzá a legközelebb, számos versenyen bizonyított már. Felesége, Barbi a harmadik gyermekük születése után, kikapcsolódásként kezdett el futni, első, 2012-es versenyéről aranyéremmel tért haza, 2019-ben pedig a HORCA bajnokságon korcsoportja bajnoka lett. Több jótékonysági sportrendezvényen is részt vett már, férjével együtt örömmel csatlakozott egyesületünk futónapjához is – magyarázta Farkas Árpád.

A jótékonysági futónapra előzetesen is lehet regisztrálni a 70/421-3449-es telefonszámon, a [email protected] e-mail címen, valamint a szervezet Facebook-oldalán.  

CsA
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában