szon.hu PODCAST

2023.03.05. 10:10

Mit mérlegelünk utazáskor?

A természeti csapások nem annyira vetik vissza a turizmust, mint egy terrortámadás.

KM

Fotó: Pusztai Sándor

Február 6-án hajnalban 7,7-es erősségű földrengés rázta meg Törökország déli, valamint Szíria északi részét, majd a földmozgást közel száz nagy erősségű utórengés követte. A katasztrófában elhunytak száma meghaladja az 50 ezret, megrongálódott, összedőlt több mint 3 ezer épület. Nemzetközi, köztük magyar mentőcsapatok segítettek a túlélők felkutatásában. 
– A természeti csapás hogyan hat a turizmusra? – kérdeztük Bicsérdy Ritát, a Sky Travel utazási iroda tulajdonosát és vezetőjét. 

Jó szezonra számítanak 

– A földrengésben érintett terület a turisták által nem a legkedveltebb része Törökországnak, ide elsősorban a körutazásra érkezők látogatnak. Nem tudni, hogy a tragédia hogyan hat az utazási kedvre. A kedvelt nyaralóhelyeket minden bizonnyal nem érinti majd hátrányosan, de arra számítunk, hogy a földrengésben leginkább sérült területeken a körutazások elmaradnak – vélekedett az utazási szakember. A szon.hu portálunkon meghallgatható podcastunkban beszélgettünk arról is, vajon amikor utazást tervezünk, számít-e, hogy olyan országba menjünk, ahol természeti csapás nem fenyeget. Mint kiderült, földrengés miatt általában nem vetnek el egy-egy úti célt. 


– A 2015-ben Tunéziában, a kedvelt Szúsza nyaralóövezetben, vagy az Egyiptomban történt terrortámadások azonban évekre visszavetették a turizmust; Tunézia még mindig nem tudott visszaállni a támadás előtti magas beutazószámra. Természetesen mindkét országban mindent megtettek azért, hogy az idegenforgalom ismét húzóágazattá válhasson, visszahódítsák a turistákat. 
Az előfoglalások alapján jó szezonra számítanak az utazási irodák, mert szeretünk nyaralni, pihenni, de egyre inkább felértékelődik a biztonságunk, ami a hazai turizmusnak is jót tesz. KM 
 

Borítókép: Bicsérdy Ritát kérdeztük az utazási szokásainkról | Fotó: Pusztai Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában