Nyíregyháza

2023.03.23. 14:17

Mobilitás és kapcsolódás

A több országot felölelő program célja: közös mobilitási terv kidolgozása.

Az idén nyáron ér végéhez az a program, amelyben egy szakértőkből álló csoport azt vizsgálja, hogyan lehet fejleszteni a határ menti országok – Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna – egymás közötti mobilitását. A projektben résztvevők 1 millió euró körüli forrást nyertek az Európai Uniótól erre a célra. Az összegző tanulmányra alapozva akár stratégiai terveket is alkothatnak a szárazföldi-, vízi-, légi infrastruktúra fejlesztésére – tudtuk meg csütörtökön a megyeházán tartott tájékoztatón, melyen az úgynevezett MOBI projektben résztvevő partnerek számoltak be eddigi tapasztalataikról, pontosabban a kétnapos találkozóról az Ukrajnából érkező szakértői csoport tagjai késtek egy keveset, mint kiderült vasúton jöttek, s egyúttal „tesztelték” a különböző városok közti átjutás gördülékenységét.

Ahogyan azt Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke is elmondta: – A határ menti országok közötti közlekedés fejlesztésében nem sokat jutottak előre az országok, a vasúti átjárhatóság korszerűsítésére hosszú évtizedeken keresztül nem volt lehetőség, s ezen változtatnunk kell. A mobilitás az országok közötti kapcsolódásra, az élet minden területére kihat. Kíváncsian várjuk a projekt végén a szakértők megállapításait, ami alapján tovább lehet lépni, fejlődni ezen a területen is – mondta a közgyűlés elnöke.

Dr. Kovács Zoltán szakértőként vesz részt a programban. Kiemelte, a négy ország között nemcsak a személyi mobilitást, hanem az áruforgalom útját is szeretnék megkönnyíteni javaslataikkal.

– A projekt eredményeként az áruk és az üzleti élet mobilitását, a gazdasági szervezetek közötti együttműködésének fokozódását is várják a résztvevő felek, s a gazdaság-, és az infrastruktúra javulásának köszönhetően a turisták és a határ menti régiókba látogatók számának növelése szintén a célok és lehetőségek között szerepel. Emellett fizikai értelemben is történtek beruházások, például Kárpátalján, Tiszabökényben épült meg egy 4 kilométeres kerékpárút – mondta dr. Kovács Zoltán. A szakértő hangsúlyozta, a négy ország közötti mobilitást elősegítő beruházások összehangolását is megfogalmazzák a hamarosan elkészülő anyagban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában