Állásbörze

2023.03.28. 09:50

Óriási a szakképzett dolgozók iránti igény

Megnyitotta kapuját a Kelet-Magyarország és a Nyíregyházi Egyetem állásbörzéje, az oktatási intézmény „A" épületének Bessenyei aulájában 10 órától közel negyven kiállító várja az érdeklődőket.

Fotó: Pusztai Sándor

A 15 óráig tartó rendezvényen mindenki megtalálhatja álmai munkáját, vagy feltérképezheti az aktuális munkaerő-piaci trendeket, új kapcsolatokra, ismeretekre tehet szert.

Sokan érkeztek kapunyitásra a Kelet-Magyarország és a Nyíregyházi Egyetem közös állásbörzéjére kedd délelőtt. A 10 órakor kezdődő megnyitón már telt ház fogadta a Szabolcs-Szatmár-Bereg, a város és a felsőoktatási intézmény vezetőit, valamint lapunk főszerkesztőjét.

– Amikor arról beszélünk, hogy szeretnénk az ország éléskamrájává válni, és azt látjuk, hogy az előző évben 42 százalékkal erősödtek az élelmiszergazdasági, 37 százalékkal pedig a munkahelyteremtő beruházások, úgy gondolom, jó úton járunk. Gyakran mondtuk azt is, hogy az ország keleti kapuja szeretnénk lenni. Ha megnézzük az elmúlt időszak logisztikai fejlesztéseit, csak tavaly 40 százalékkal növekedtek az ezt a célt szolgáló beruházások. A vármegyei kormányhivatal több mint 1500 álláshelyet tart nyilván, ezeket a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei cégek hirdették meg. Fontos feladatunk, hogy segítsük a munkáltatók és a munkavállalók egymásra találását – hangsúlyozta Román István főispán. Hozzátette: ennek érdekében tovább kell erősíteni a vármegyei kormányhivatal vállalati kapcsolattartással foglalkozó területét.

– Azt tapasztaljuk, hogy a fejlődésnek sokszor nem a forráshiány, hanem a megfelelő munkaerő hiánya szab gátat. Ebben szeretnénk segíteni, hiszen ezzel tehetjük a legtöbbet azért, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg még feljebb emelkedhessen. Az előttünk álló ipari fejlesztések eredményeként pedig reményeink szerint térségünk olyan gazdasági erővel bír majd, amit eddig csak irigyelhettünk a nyugati országrészektől.

– A foglalkoztatási paktum program a következő hét esztendőre 7,5 milliárd forintos munkaügyi támogatási csomagot tartalmaz. Bízunk benne, ez tovább még bővülhet, hiszen az előző ciklusban is közel tízmilliárdot fordítottak az önkormányzatok TOP-os fejlesztésekre – vette át a szót Seszták Oszkár. A vármegyei önkormányzat elnöke kifejtette: a program célja, hogy a munkaerőpiacon jelentkező kínálatot még inkább attraktívvá tegye a foglalkoztatók számára, a legjelentősebb része azonban a munkahelyi támogatásoké, amikkel jelenleg és a jövőben is számos munkáltató él.

– Tíz évvel ezelőtt még a munkanélküliség jelentette a legnagyobb problémát, mára pedig a munkaerőhiány, ugyanis a vármegye számos pontján óriási a szakképzett dolgozók iránti igény. Kívánom, hogy a itt és az ehhez hasonló állásbörzéken találkozzanak ezek az igények.

Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere megerősítette: ez egy nagyszerű lehetőség, mert bár sok mindent el lehet intézni online, rendkívül fontos a munkáltató és a munkavállaló számára is a személyes találkozás.

– A városvezetés azon dolgozik, hogy a fiataljaink olyan egyetemi képzést kapjanak, amivel piacképes diplomát szerezhetnek, tudásukat pedig helyben kamatoztathassák a munkaerőpiacon. Ehhez minőségi kínálat szükséges, amiben azonban nekünk van kiemelkedő szerepünk. Olyan ösztöndíj- és támogatási rendszerrel járulunk hozzá a fiatalok helyben tartásához, melyekkel szűkebb hazájukban, a megyében és Nyíregyházán maradhatnak, itt telepedhetnek le, alapíthatnak családot és dolgozhatnak.

A Nyíregyházi Egyetem rektora, dr. Szabó György köszöntőjében rámutatott: ami nagyon sok területen csak a szavak szintjén jelenik meg, azt az oktatási intézmény és az állásbörze támogatói a gyakorlatban valósítják meg segítő szándékkal, a térség felemelkedéséért munkálkodva.

– A Kelet-Magyarország és az iparkamara közös kiadványát fellapozva bebizonyosodik, hogy aki hajlandó legalább egy emelt szintű szakképzés irányába elindulni, esetleg egyetemi végzettséget szerez, tisztesebb megélhetést, nagyobb rugalmasságot, nagyon sok kínálkozó lehetőséget is kap a diplomája mellé – fejtette ki dr. Szabó György. Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár hozzáfűzte: évtizedek óta szerveznek állásbörzéket és karriernapokat, s azzal, hogy harmadik alkalommal a Kelet-Magyarországgal közösen teszik ezt, kilépnek a komfortzónájukból.

– Szélesebbre tárjuk a kapuinkat, egy olyan felsőoktatási intézmény kapuit, mely 60 százalékkal növelte az első helyre jelentkezők számát. Olyan felemelkedő ágban van a Nyíregyházi Egyetem, amire büszkék lehetünk. Régi ismerősként üdvözöljük a kiállítókat, hiszen egyben duális képzési partnereink is. Azok pedig, akik zsebükben egy remek állásajánlattal lépik át az egyetem kapuit, ha lehetőségük adódik rá, népszerűsítsék az intézményt és a képzéseinket.

Nyéki Zsolt a megnyitó zárásaként Konfuciusz szavait idézte, aki azt mondta: „Ha sikerül olyan foglalkozást találnod, amit szeretsz, akkor azzal ajándékozod meg magad, hogy egy napot sem kell dolgoznod az életedben.”

– Túl azon, milyen széles kínálattal jelentek meg a cégek és intézmények az állásbörzén, jó esély mutatkozik arra is, hogy mindenki valóban megtalálja azt a foglalkozást, azt a munkát, amelyet örömmel végez a jövőben. Köszönet a kiállító cégeknek, intézményeknek, hogy eljöttek, a látogatóknak, hogy jelenlétükkel tanúságot tesznek arról, hogy felelősen gondolkodnak önmaguk jövőjéről. S nem utolsósorban köszönet a színpadon állóknak, akik az elmúlt években és évtizedekben rengeteget dolgoztak azért, hogy az ország keleti szeglete leküzdje a történelmileg megörökölt hátrányos helyzetét, hogy az itt élők helyben találják meg a boldogulás lehetőségét, és hogy ez a vármegye és székhelye ilyen cégekkel, intézményekkel büszkélkedhet – biccentett a kiállítók felé a Kelet-Magyarország főszerkesztője. 

Szinte elveszni a lehetőségek tengerében

– Nagyon meglepett, hogy egy magamfajta, viszonylag régi „bútordarab" előtt is sok lehetőség van még a munkaerőpiacon – mesélte lapunknak Bauer Gábor, akivel az Állásbörzén beszélgettünk.

Az 55 éves mérnök több cégnél is dolgozott már, de kicsit félve lépte át a Nyíregyházi Egyetem küszöbét a sok fiatal érdeklődőt látva.

– A fiataloké a jövő, és a kiállítók standjainál is ifjú szakemberek adták a tájékoztatást a leendő jelentkezőknek, ezért aggódtam, hogy talán nem sok keresnivalóm van itt. Azonban többen is megnyugtattak, hogy értékelik a tapasztalatomat és a tudásomat, a munkahelyeken pedig bőven megfér egymás mellett a rutin és a fiatalos lendület. Több gyárban is dolgoztam már, elsősorban egyes folyamatok megtervezése volt a feladatom. A legutóbbi munkahelyemet költözés miatt kellett hátrahagynom, s most is a szakmámban helyezkednék el. Szerencsére van lehetőség, ám biztos, ami biztos, a végzettségemen kívül eső munkák iránt is érdeklődöm – tette hozzá.

Vitéz Gabriella még bizonytalan a jövőjét illetően, nem tudja pontosan, milyen cégnél dolgozna szívesen.
– Egy éve keresek állást, eddig nem jártam sikerrel, ezért nagy reményekkel érkeztem. Mindenképp biztató, hogy sok cég keres marketingest, ám nekem az is nagyon fontos, hogy azonosulni tudjak mindazzal, amit a kiszemelt vállalat képvisel – ismertette egyik fő szempontját a fiatal lány. 

Sok fiatal a tanulás mellett is szívesen dolgozna, nem véletlen, hogy ebből a korosztályból érkezett a letöbb érdeklődő 

KM

Fotós: Pusztai Sándor                                                      

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában