Szezon

2023.04.06. 07:00

Csak óvatosan az öngyógyítással

Még mindig sok a beteg, de fokozatosan csökken az influenzások száma.

Fotó: Pesti Tamás

Lecsengőben van az influenzajárvány, de még mindig magas a 100 ezer lakosra jutó, orvoshoz fordult betegek száma Szabolcs-Szatmár-Beregben.
– Az elmúlt időszakban, februárban és főként márciusban érezhetően megemelkedett a betegek száma, nagyon sokan keresték fel a gyógyszertárunkat kimondottan megfázásos tünetek enyhítésére kapható készítményekért. Egy-két hete aztán csökkenni kezdett az ilyen irányú megkeresések száma, tehát valóban úgy tűnik, hogy lassan magunk mögött hagyjuk az influenzajárványt – erősítette meg dr. Zajácz Tamás gyógyszerész. A nyíregyházi 100 Éves Patika tulajdonosa kérdésünkre elmondta: léteznek kifejezetten megfázásos tünetekre gyártott kombinált készítmények, jellemzően forróitalporok, melyek sajnos tavaly ősz óta csak szakaszosan elérhetőek, februárban és márciusban pedig hiánycikké váltak.

Eltűntek a polcokról

– Öt-hat gyártó termékei teljesen eltűntek a polcokról, ezért kihívás volt megoldani a vásárlóink gyógyszerezését. Szerencsére lehetőségünk volt arra, hogy egy kombinált helyett több, köhögés, fájdalom, láz esetén alkalmazható készítményt kínáljunk a vevőknek. Nyilván nem olyan kényelmes két-három tablettát bevenni, mint egy pohár meleg vízben feloldva, egyszerre elfogyasztani a szükséges gyógyszereket, de ezt a kompromisszumot meg kellett hozniuk a betegeknek, hiszen hatását tekintve mindkét lehetőség ugyanazt a célt szolgálja – magyarázta a szakember. Dr. Zajácz Tamás kifejtette: a hiány oka, hogy az ellátási láncban probléma merült fel. Ez lehet gyártási, szállítási vagy engedélyeztetési gond.
– Közforgalmi patika szinten velünk nem közlik, hogy hol a hiba, miért hiánycikk az adott készítmény, amit tudunk, az az, hogy egy-két meghatározó hatóanyag gyártása során akadt probléma. Fontos tudni azt is, hogy a koronavírus-járvány idején a maszkviselés és egyéb egészségügyi intézkedés miatt – bármilyen meglepő – lényegesen kevesebb megfázásos kombinált készítmény fogyott, mint a normál időszakban. Ez azt jelenti, hogy két éve feleannyi ilyen gyógyszer fogyott, mint amennyire most szükség lett volna, a gyártók azonban mindig az előző esztendő alapján terveznek, ezért történhetett meg, hogy nem volt elég a raktárakban.

Csak orvosi utasításra

Megfázásos megbetegedés, influenza esetén hajlamosak vagyunk az öngyógyításra, ami nem feltétlenül a legjobb, legbiztonságosabb eljárás.
– Ha valakinek már van egy bevált receptje, tehát évek óta ugyanazokat a gyógyszereket sikerrel szedi, akkor azt gondolom, nyugodtan lehet „önjáró”. Azt viszont nem ajánljuk, hogy bárki is a szomszédtól, nagymamától, ismerőstől összeszedett információ alapján kezdje gyógyítani magát úgy, hogy korábban még nem használta a készítményeket. Ebben az esetben mindenképpen azt javasoljuk, hogy mindenképpen beszéljen szakemberrel, aki lehet a háziorvos vagy gyógyszerész. Utóbbi is elég gyakori – talán a reklámok tanácsára –, főleg, ha akut megbetegedésről van szó, mi pedig a legjobb tudásunk szerint próbálunk segíteni.
– Nem lehet elégszer elmondani, hogy az antibiotikumok nem csodaszerek – hangsúlyozta a 100 Éves Patika tulajdonosa –, minden betegségre megfelelő módon kell kiválasztani. Nagyon fontos: minden gyógyszernek van mellékhatása, ezért csak indokolt esetben vegyünk be bármit. A lehető legrosszabb döntés az otthont talált, korábban felírt, más családtagok által be nem szedett antibiotikumok használata. Ezeket a készítményeket – igen helyesen – csak az orvos írhatja fel, ugyanis a beteg sok esetben többet árt, mint használ vele magának.
– A megfázást, influenzát leg­gyakrabban valamilyen vírusfertőzés okozza, teljesen felesleges antibiotikumot szedni rá, mert az nem fogja meggyógyítani. Ezzel szemben amellett, hogy az indokolatlanul használt antibiotikum károsan hathat a szervezetre, pusztítja a bélflórában található hasznos baktériumokat, gyengítve az egészségét. Az orvos utasítását száz százalékig betartva alkalmazhatók tehát az ilyen készítmények – összegezte a szakember. A dr. Zajácz Tamással készült podcast beszélgetést a Szabolcs Online-on hallhatják teljes egészében. 

CsA

 

Címkék#influenza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában