Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.04.24. 10:04

Enyhülést hoz az allergiásoknak a lehűlés

Tart a pollenszezon átmeneti időszaka, aminek legfőbb jellemzője, hogy egyszerre nagyon sokféle allergén növény virágpora található meg a levegőben. 

A hétvége után a lehűlés és az eső hatására várhatóan ismét lecsökken a pollenterhelés – írja aktuális jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A platán és a nyír pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas, a fűz virágporának mennyisége jellemzően közepes, a gyertyáné, a tölgyé, a kőrisé, az eperfaféléké és az ostorfáé az alacsony-közepes tartományban alakulhat. Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a juhar, a nyár, a komlógyertyán, az ostorfa, a sás, illetve már a pázsitfűfélék, a dió és a fenyőfélék pollenje. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Megjelent a levegőben a „nyárfaszösz”, ami azonban a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel valójában a nyárfa terméséből és annak üres, levegővel telt, allergén fehérjéket nem tartalmazó részeiből áll. Akiknél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek, azoknál valószínűleg a levegőben aktuálisan jelen lévő allergén növények pollenszemei okozhatják ezeket. 

KM
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában