Nyíregyháza

2023.04.24. 15:42

Hármas évforduló az ülésen

Bessenyei Györgyre emlékeztek hétfőn a megyeházán.

György napján emlékezett meg névadójáról a Bessenyei György Irodalmi és Művelődési Társaság. A rendezvénynek a megyeháza nagyterme adott otthont, ami 2007 óta viseli a magyar felvilágosodás meghatározó egyéniségének nevét.

Felújítják a Bessenyei-házat

– Azóta itt ünnepli vármegyénk legrégebbi közművelődési egyesülete a György napot, emléküléssel és koszorúzással tisztelegnek a költő előtt – hangsúlyozta köszöntőjében Seszták Oszkár. A vármegyei közgyűlés elnöke külön üdvözölte a tiszaberceli delegációt, hozzátéve, hogy nemrégiben végre megkezdődött a Bessenyei-emlékház felújítása.

A nagyterem melletti Bessenyei-emléktábla megkoszorúzása és a Muzsika Zeneiskola növendékeinek hangszeres köszöntője után a Himnusz-, a Petőfi- és a Madách-évforduló dr. Dámné dr. Rácz Magdolna irodalomtörténész Kölcsey Ferenc életéből villantott fel pillanatképeket, dr. Kiss Kálmán főiskolai tanár pedig Petőfi Szatmárban címmel tartott előadást.

Az emlékülés zárásaként kihirdették a Bessenyei Társaság és az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium közös, hármas jubileumra kiírt pályázatának nyerteseit, majd megkoszorúzták Bessenyei György szobrát. 

 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában