Pápalátogatás

2023.04.24. 20:00

Lélekemelő pillanat: tizenegyezer fiatal várja a Szentatyát

Interjú Palánki Ferenc debrecen–nyíregyházi megyés püspökkel.

Forráspont – NEK, Budapest, 2021

Forrás: Fotó: MW-Archív

Ferenc pápa lelkipásztori látogatásra érkezik Budapestre április 28–30. között. A Szentatya látogatásának kiemelt programja az Ifjúsági találkozó, amelyet április 29-én rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. A találkozó házigazdája, Palánki Ferenc püspök, az MKPK Ifjúsági Bizottságának elnöke személyesen is köszönti a pápát, ez alkalomból beszélgetett vele a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye sajtóreferense, Kovács Ágnes.

Palánki Ferenc Debrecen-Nyíregyházi Megyés püspök. Fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló

Püspök atya többször találkozott már Ferenc pápával: ad limina látogatás során, a 2018-as fiatalokról szóló püspöki szinóduson, a NEK budapesti rendezvényén, a debreceni püspökök római látogatása során. Most is különleges alkalom előtt áll, hiszen hazánkban a magyar fiatalokat képviselve köszöntheti a Szentatyát. Milyen érzésekkel készül?

A 2018-as ifjúsági szinóduson egy hónapon keresztül nap mint nap találkozhattam Ferenc pápával, együtt munkálkodtunk, gondolkodtunk és apróbb dolgokra is lehetőség nyílt: dedikáltathattam vele az egyik enciklikáját, odaajándékozhattam a debreceni Dalárda CD felvételét – amiről közös fotó is készült –, tehát közvetlen találkozásban is volt részem, amelyek mind-mind felejthetetlen élményt jelentenek. Az előttünk álló találkozás viszont nagyon különleges alkalom lesz. A nagy nyilvánosság előtt, képviselve egyházunkat, hazánkat, 11 ezer fiatal jelenlétében az egész Kárpát-medencei magyar ifjúság nevében köszönthetem a Szentatyát.
Magyar nyelven fogom köszönteni Ferenc pápát és ehhez mindössze két perc áll a rendelkezésemre. Sokat készültem, hogy ez alatt a rövid idő alatt el tudjam mondani mindazt, amit szeretnék. Többek között arról szeretnék beszélni a Szentatyának, hogy az ezeréves keresztény kultúránk, államunk, hagyományaink továbbadása a fiatalokon múlik. Ez nagyon fontos és nagy felelőssége az ifjúságnak. Azt szoktuk mondani, hogy a fiatalkor a gondtalanság ideje. Fontos viszont megjegyezni és Ferenc pápa is említi a „Christus vivit” (Krisztus él) kezdetű, fiataloknak szóló apostoli buzdításában, hogy a fiatalkor nagy ajándék, de felelősséggel is jár. A fiatalok ekkor hozzák meg életük nagy döntéseit, keresik a választ nagy kérdéseikre, nekünk pedig az a felelősségünk, hogy segítsünk nekik rátalálni a válaszokra, hogy felismerjék azt, hogy az élet végtelen értékű, és Isten erre a végtelen értékű szeretetre hív meg bennünket. Segítsük a fiatalokat, hogy válaszoljanak erre a meghívásra. Fontos, hogy az életkoruknak megfelelően föltegyék a kérdéseket és megtalálják rá a válaszokat. Ehhez viszont az szükséges, hogy a felnőttek olyan szeretetközösségeket alakítsanak ki, ahol a fiatalok egészségesen tudnak felnőni. A szülőknek nem az a feladatuk, hogy külön-külön nagyon szeressék a gyermeküket, hanem a legtöbb, amit adhatnak nekik, az az egymás iránti szeretetük. Ebben a szeretetközegben tud egészségesen fejlődni a gyermek lelke, embersége, az önzetlen szeretetre való képessége.

A szülők felelősségén, szeretetén túl a nagy Egyház közössége is megszólítja a fiatalokat. Miért fontos ez?

A fiataloké a jövő, de ők a jelen kincsei. Szeretnénk őket megszólítani, elmondani nekik az örömhírt, húsvét üzenetét, hogy Jézus Krisztus, a világ megváltója, legyőzte a halált, és minden ember életében ott van annak a lehetősége, hogy erre a hitigazságra, valóságra igent mondjon, és mindezt befogadja. Különböző módszerek vannak erre. Ferenc pápa azt mondja, hogy a legjobb ifjúság-pasztorációs eszköz egy másik fiatal, aki hitelesen éli az életét.

Hogyan alakul a program a szombati eseményen?

Lélekemelő lesz, amikor a fiatalokkal együtt vidáman köszöntjük a Szentatyát, imádkozunk, Istent dicsőítjük. A ráhangolódás már délután 14:00 órától elkezdődik, különböző filmrészleteket láthatunk Ferenc pápa életéből, valamint elmélkedéseket, imádságokat, énekeket hallhatunk, elhangzik többek között a pápalátogatás hivatalos dala: a Camino, Krisztus a jövőnk című dal is. Ezt követően érkezik meg a Szentatya. A köszöntés elhangzása után négy fiatal tesz tanúságot saját életéről, hitéről. A találkozó következő mozzanatában Ferenc pápa szól a fiatalokhoz, azokhoz is, akik a televízión keresztül követik az eseményeket. A Szentatya távozása után a találkozó szentségimádással folytatódik majd dicsőítéssel, énekléssel zárul, amelynek hangulata hasonlít az eddig is nagy sikerrel rendezett Forráspont hangulatához, ahol Jézusra, mint Forrásra tekintünk, és igyekszünk Belőle, mint az élet forrásából erőt meríteni. 

Mit jelent egy fiatal számára ez a találkozó?

Az egészet áthatja egyfajta lelkiség, az imádság légköre, az Istenre figyelés. A fiatalos, dicsőítő énekek közel állnak hozzájuk. Az Eucharisztikus Kongresszus során, szintén a sportarénában volt egy ilyen jellegű találkozó, ahol a szentségimádáson a12 ezer fiatal átélt csöndje, majd a kitörő ének, vidámság, tánc megtapasztalása különleges, felejthetetlen élményt jelentett. Nem könnyű megfogalmazni az ott megélt lelki élményeket, át kell élni és remélem, át is fogják élni azok, akik jelen lesznek.

2018 – A fiatalokról szóló püspöki szinóduson Rómában 

A Szentatyával való találkozással kárpótolva lesznek azon magyar fiatalok, akik nem tudnak részt venni az idén nyáron Lisszabonban rendezett Ifjúsági Világtalálkozón, amelyen Ferenc pápa is jelen lesz.

Sok magyar fiatal fog részt venni a lisszaboni találkozón. Az MKPK Ifjúsági Bizottságának koordinálásában eddig kb. 700 fiatal jelentkezett, és ehhez jön még a lelkiségi mozgalmak és egyéb szervezésben mintegy 200 résztvevő, tehát összesen 900 magyar fiatal lesz jelen a találkozón. Az MKPK segít a szervezésben, és 50 fiatalnak támogatja a kiutazását, az egyházmegyénkből 22 fiatal vesz majd részt a találkozón az egyházmegye támogatásával. 

A fiatalokon kívül kik vesznek még részt a pápalátogatás során rendezett a találkozón a Papp László Arénában?

Az MKPK tagjai is részt vesznek, úgymint a pápalátogatás másik két kiemelt rendezvényén: pénteken, a Szent István-bazilikában, ahol a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik a Szentatya, valamint a vasárnapi Kossuth téri pápai szentmisén. Továbbá természetesen jelen lesznek a fiatalokat kísérő felnőttek, szervező munkatársak, valamint meghívott vendégek, többek között Debrecenből Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, valamint Bódor Edit debreceni egyházi kapcsolatokért felelős referens.

Hogyan készül az egyházmegye a pápalátogatásra?

A Szentatya lelkipásztori látogatásra érkezik, és reményeink szerint ez a találkozás a lelki életünket fogja megújítani. Ezért igyekszünk a lelkünket előkészíteni, a szentmiséken imádkozunk erre a szándékra, olvasgatjuk a Szentatya eddigi üzeneteit, beszédeit és próbálunk lélekben ráhangolódni a mindenkit megindító találkozóra. Nem gyakran előforduló esemény, hogy Szent Péter földi utódjával, Krisztus földi helytartójával találkozhatunk saját országunkban. A Szentatya ennek a látogatásnak a középpontjába a fiatalokat állította, ezért a mi egyházmegyénkben is igyekeztünk őket megszólítva készülni erre a fontos eseményre. Az Ifjúsági találkozóra és imaestre egyházmegyénkből – a helyhiány miatt korlátozott létszámban – 560 fiatal érkezik 11 autóbusszal. Elsősorban a plébániákat, az egyházi fenntartású iskolák diákjait szólítottuk meg, és jelentkezési sorrendben fogadtuk a fiatalok regisztrációját. Akiknek már nem tudtunk helyet biztosítani az arénában, azoknak felajánlottuk a vasárnapi szentmisén való részvételt. Másnap, április 30-án a Kossuth téri pápai szentmisén több mint 600 fiatalt vesz majd részt az iskoláinkból. Az egyházmegyénkből hívek is nagy létszámban érkeznek erre a szentmisére egyházközségi szervezésekben.

Kovács Ágnes
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában