Nagykálló

2023.04.21. 16:03

Vélemények a státusztörvényről

Fórumot tartottak Nagykállóban péntek délután a pedagógusok.

Fotó: Gazdag Mihály

Országjáró fórumsorozatba kezdett a Pedagógusok Szakszervezete. Pénteken délután Nagykállóba látogatott el a szervezet alelnöke, Totyik Tamás, akivel még a fórum megkezdése előtt beszélgettünk. Lapunknak elmondta, a kormány semmit nem értett meg az elmúlt másfél év tiltakozásaiból, ezt bizonyítja a státusztörvény koncepciója, amelyről látványos, ám teljesen eredménytelen egyeztetés zajlik.

– Legutóbb éppen a nagykállói fórum délelőttjén, április 21-én ültek tárgyalóasztalhoz az államtitkárság és a pedagógus szakszervezetek képviselői a fővárosban. Az államtitkárság kommunikációja egyértelmű, a munkavállalók jogait érintő korlátozásokban a kormány lényegesen nem változtatna álláspontján – fogalmazott Totyik Tamás, aki szerint a státusztörvénnyel kapcsolatban a Nemzeti Pedagógus Kar kilencven százalékban osztja a Pedagógusok Szakszervezetének álláspontját.

– Ragaszkodunk a pedagógusok és a szakszervezetek szerzett jogaihoz. Nem hagyjuk, hogy az oktatásban dolgozók a társadalom legkiszolgáltatottabb és leginkább kizsákmányolt rétege legyen. Az egyetlen járható út, ha a tervezet egyáltalán nem is kerül majd a képviselők elé. A kormány vonja vissza a tervezetet és azonnal kezdje meg az érdemi tárgyalást az oktatás átfogó reformjáról a szakmai és civil szervezetekkel. Ráadásul a kormány szándékosan összemossa a státusztörvény tervezetét a béremeléssel, holott a kettőnek semmi köze egymáshoz, az Európai Unió ugyanis nem várja el a béremeléshez az új jogállási törvényt. Közben, ha a parlament a törvénytervezet jelenlegi formáját elfogadná, megszűnne a tanári kar maradék autonómiája, napi 12 óra lehet a munkaidő, hetente akár 48 is, ingyen lehet helyettesíteni 80 órában, szabadságáról berendelhető a pedagógus, aki bármely intézménybe átvezényelhető – fogalmazott Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. 
KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában