Nyíregyháza

2023.04.17. 14:14

Nagy szerep vár a kis repülőterekre

A légtérnek köszönhetően a mobilitás új területén fejlődhet térségünk.

Forrás: illusztráció/szon.hu

Fotó: Máté János

 A kisrepülős közlekedés fejlesztésén és az abban rejlő lehetőségek jobb kiaknázásán dolgozik egy magasan képzett szakemberekből álló csoport. A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósított projekt célja, hogy a meglévő határ menti légi közlekedési infrastruktúra felhasználásával, a határ menti önkormányzatok, szakmai intézmények és légi közlekedési vállalatok közötti együttműködés erősítésével, kisrepülőgépes kapcsolatok létrehozásával fenntartható platformot hozzon létre a személyek és áruk hatékony, határokon átnyúló szállításához. Ez az egyik leginnovatívabb megközelítés, amelyet a határ menti régiókban valaha is javasoltak a fenntartható és klímabiztos közlekedés fejlesztése terén.

Összefogásra van szükség

A 2021-ben indult, mintegy 1,1 millió euróból megvalósuló projekt újabb mérföldkőhöz érkezett, s a hétfőn a Hotel Pagonyban rendezett workshopon már azt a célt tűzték ki, hogy bevonják a programba az érdeklődő hazai és külföldi településeket is.

A rendezvényen jelen volt Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke, aki köszöntőjében kiemelte: ez egy olyan mobilitási projekt, amihez hasonlók külföldön már jól működnek, és hazánknak is fejlődnie kell a kisgépes repülés területén.

– Magyarország az adottságainál és a turisztikai fejlesztéseinél fogva eddig inkább az autópálya-hálózatra koncentrál, s ezen a területen ért el komoly eredményeket. Azonban a külföldi cégek egyre szélesebb körű megjelenésével nagy hangsúlyt kell fektetnünk a kisgépes repülésre is. Hazánk nagy repülőforgalmát jelenleg a fővárosi repülőtér bonyolítja, ám a szomszédos országok együttműködésével a kisebb repülőterek is nagyobb szerepez juthatnak – hívta fel a figyelmet a megyei közgyűlés elnöke.

Kitért arra is, egyre többet hallani a megosztáson alapuló gazdaságról, aminek fontos eleme lehet a kisgépes repülés.

– Biztos vagyok benne, hogy együttműködéssel és a kapacitások összehangolásával fellendíthető a kisrepülős forgalom, ám ehhez az is kell, hogy a tagország repülőterei ne egymással versenyezve, hanem menetrendjüket összehangolva indítsanak nemzetközi repülőjáratokat – tette hozzá.
Profitál az üzleti szféra

A tervek szerint elsősorban az üzleti tevékenységnek adhat majd nagy lökést a légi közlekedés fejlesztése, hiszen rengeteg üzletember utazik a különféle egyeztetésekre, többek között a fényeslitkei átrakóterminál miatt. Ami az autópályán több óra, az egy kisrepülővel cirka fél, s az üzleti életben fokozottan érvényes az ismert mondás: az idő pénz!

– Örömmel látom, hogy milyen nagy a résztvevők száma a workshopon. Tavaly nyáron leraktuk a program alapjait, megtörtént a szakmai előkészítés, s továbbra is úgy érzem, óriási szükség van erre a projektre. Továbbmenve úgy vélem, az eddigi eredményekre alapozva, egy újabb projekt is indulhat – ezt már dr. Karakó László, a Kárpátok Eurorégióért Regionális Fejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke mondta el a jelenlévőknek.

Kiemelte: újdonság a településvezetők megszólítása határon innen és túl, hiszen ők azok, akik a terület- és településfejlesztésekért felelnek.

– A mögöttünk álló időben kemény munkát végeztünk, feltérképeztük azokat a területeket, ahol szélesíthetjük a program látáskörét, és nem csupán Nyíregyházát, Debrecent megcélozva. Sok minden történt tavaly nyár óta, de a lendület nem tört meg, továbbra is keményen dolgozunk a kisrepülős infrastruktúra fejlesztésén – hangsúlyozta az elnök.

A köszöntőket követően szakmai előadásokat hallhattak a résztvevők a projekt szakembereitől, majd bemutatkoztak az érdeklődő hazai és külföldi települések is. 

MI


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában