Tallózó

2023.04.23. 07:10

Rendőrök szállták meg a Kossuth teret egy játékpisztolyos férfi miatt

Összeállításunkban felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a héten.

1715597278

Forrás: illusztráció / shutterstock

Hatvan éve írtuk

1963. április 23., kedd

Éjszaka a víztoronyban

 

Mint megannyi macskaszem tekint a város felé az éjszakai víztorony sok apró lámpása. Az alvó város felett zúg a „robotgép”. Egyre emelkedik a cementpiramis, reggelre már egy méterrel lesz magasabb a víztorony. Nehéz feljutni a 14 méter magas építmény tetejébe. A bonyolult létra „lépcsőházban" macskaügyességge] kúszik fel Pataki Sándor ács. Fent a tetőn Szabó Imre és Gedenák Pál dolgoznak a csúszódarú mellett. Jól összeszokott munkások módjára félszavakkal beszélnek, csak azt, amire munka közben szükség van.

Alvári Miklós vasbetonszerelő mondta: — Speciális a mi brigádunk, az országban, ahol csak víztornyot, kéményt kell építeni, mi megyünk. Mindig együtt dolgozunk, így összeszoktunk. Amikor éjjelesek vagyunk, akkor is tartunk ebédidőt, pontban éjfélkor.

— Sokszor olyanok vagyunk, mintha szerepelnénk. Tizenegy óra tájban is van nézőközönségünk, sokan állnak a kerítés körül, néha felkiáltanak, kérdezősködnek, nagyon várják már a nyíregyháziak a torony felépítését — tette hozzá Kozma Károly.

Ez lesz Nyíregyháza legnagyobb épülete, tiszta időben talán még Naményig is ellátni — jegyezték meg az építők.

Ötven éve írtuk

1973. április 26., csütörtök

Húsvéti derbi Nyíribronyban

A kis községek labdarúgóéletében évtizedek óta a szomszéd települések csapataival vívott mérkőzések jelentik az igazi labdarúgó-csemegét. így volt ez a Nyíribrony—Székely nyíregyházi járási I. osztályú bajnoki találkozón. A két községben már napokkal előbb beszédtéma volt a húsvéti derbi. Közel 500 néző szorongott a nyíribronyi pálya körül. Az izgalmak már a bemelegítésnél elkezdődtek: a vendégek egyik játékosa belekapaszkodott a felső kapulécbe, amely letört. Sokan hazafelé indultak, mondván itt ma nem lesz mérkőzés. A hazai vezetők hozták a tartalékkapufát, a nézők közül pedig ácsok kerültek elő, akik kicserélték az eltört lécet.

A meccs 1-1-re végződött.  

— Kitűnő mérkőzés volt — mondta a találkozó szövetségi ellenőre, Brincken Tibor. — Az első gól nem lesből esett. Pontosan ott álltam a hazaiak kapujánál. A meg nem adott gól azonban már vitatható...  

Aztán a vendégek vezetőivel közölte, hogy a középhátvédet tekintsék kiállitottnak, mert feljelenti. A védő szidta a játékvezetőt, aki azt nem hallotta, mert távol állt. A szövetségi ellenőr viszont hallotta.

1973. április 30., hétfő

Várossá avatták Nyírbátort

A városavatás ünnepe alkalmából Nyírbátorba látogatott Biszku Béla. az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. Az ünnepi beszédét követően a Népköztársaság Elnöki Tanácsa megbízásából átadta a Nyírbátor várossá nyilvánításáról szóló oklevelet, majd a város jelképes kulcsát a városi tanács elnökének, Kapu Józsefnek.  

Negyven éve írtuk

1983. április 27., szerda

Kubai röplabdaválogatott Nyíregyházán

Kuba férfi röplabda-válogatottja játszott mérkőzést Nyíregyházán. Ellenfele az NB I 8. helyezettje, a Magyar Népköztársasági Kupában a legjobb négy közé jutott NYVSSC volt. A nyíregyháziak becsülettel helytálltak a világ legjobbjai közé tartozó vendégek ellen, egy játszmát is megnyertek. A találkozó — a kubaiak kérésére — öt játszmáig tartott.

KUBA—NYVSSC 4:1 (15:7, 15:4, 15:3, 12:15, 15:5)

Nyíregyháza, 800 néző, v: Alberto Gomez (kubai), Kerék Pál.

Kuba: Sanchez, Alfonso, Ortiz, Despaigne, Ezguierdo, Eliz'astigui. Csere: Diego,

Mancheur, Rojas, Martinez, Lorenzo, Goicechea, Torres, Galarraga. Edzők: Bvan Diaz és Jesus Savigne.

NYVSSC: Varga, Vinnai, Nagy A., Takács, Prékopa, Sipos. Csere: Drotár, Nánási, Szikszai, Pál. Edző: Balázs István.

Harminc éve írtuk

1993. április 27., kedd

Kalapáccsal beverte az órás műhelyét

A vádlott egy májusi napon, dél körül, ittas állapotban megjelent Nyíregyházán egy órás műhelye előtt. Korábban itt javíttatta az óráját, az órás munkájával azonban elégedetlen volt, veszekedtek is emiatt. Arra járva eszébe jutott a néhány héttel ezelőtti vitájuk, és haragjában a magával vitt kalapáccsal bevágta a műhely üvegét. Az ablak megrongálásával ezerötszáz forint kár keletkezett, ami később nem térült meg.

Az üvegcsörömpölést hallva az órás és lánya odament a műhelyhez, és próbálták meg

akadályozni a vádlottat a további rongálásban, aki azonban csak nem nyugodott meg. A két férfi egymásnak esett és dulakodtak, az órás hajából a vádlott egy tincset ki is szakított. Az okozott sérülés nyolc napon belül szerencsére meggyógyult.

A verekedés közben a lány az édesapja segítségére sietett, a vádlott azonban a nő balkezét megragadta, majd pedig a jobb combjába egyszer belerúgott. A bántalmazás következtében a lány bal csuklója, valamint combja megsérült, de egy-két napon belül meggyógyult. A Nyíregyházi Városi Bíróság a vádlottat egy rendbeli garázdaság és két rendbeli könnyű testi sértés vétsége miatt egy évre próbára bocsátotta, egyben kötelezte az elítéltet a magánfélnek okozott ezerötszáz forint kár megtérítésére, valamint az ötezer forint körüli bűnügyi költség kifizetésére.

1993. április 30., péntek

Halálos vágta Gacsályban

Gacsályban súlyos baleset történt. Zárt telepen őrizetlenül maradt két lóval egy fogatolt jármű.

A gazdátlan állatok valamitől megriadtak, s vad vágtába kezdve áttörték a kerítést, majd továbbrobogtak az utcán. Veszett száguldásuk közben keresztülgázoltak egy hetvenéves férfin, aki olyan mértékben megsérült, hogy a paták és a kerekek okozta zúzódásokba-törésekbe a helyszínen belehalt.

Húsz éve írtuk

2003. április 25., péntek

Az Alföld Szépe lett

A Miss Word Hungary területi elődöntőjéből 30 induló közül egyenesen a döntőbe jutott a rakamazi Héri Anikó, aki ezzel a győzelemmel az „Alföld Szépe 2003” címet is elnyerte. A joghallgató lány ezzel további elő- és középdöntők nélkül került az országos fináléba.

2003. április 26., szombat

Tizenöt éves a Start Vállalat

A Buszacsában rendezték meg a Start Vállalt 15 éves jubileumi ünnepségét, melyen Kiss Péter kancelláriaminiszter is részt vett. A Start törekvése, hogy esélyt adjon azoknak a munkára, akik hátrányt szenvednek. Ehhez meg kell teremteni az elemi feltételeket, munkalehetőséget biztosítani.

Tíz éve írtuk

2013. április 24., szerda

Egy játékpisztolyos férfi okozott riadalmat  

Rendőrautók szirénája törte meg a nyíregyházi belváros békés csendjét, majd rendőrök szállták meg a Kossuth teret és a Luther utca elejét. A kapitányságra érkezett bejelentés szerint valaki fegyvernek látszó tárggyal a kezében az egyik pénzintézet előtt hadonászott és kiabált. A rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és elfogták a menekülni próbáló 42 éves férfit, akinél egy műanyagból készült játékpisztoly volt, de gázspray-t és sokkolót is találtak nála. Előállították, majd kihallgatták. Azt mondta, haragosai vannak, ezért saját védelmére vitte magával ezeket a tárgyakat. Később kiderült, hogy a férfi ellen a bíróság korábban zaklatás gyanúja miatt elfogatóparancsot adott ki, ezért a rendőrség őrizetbe vette.

A nyíregyházi Kelet Áruház közel kétezer négyzetméternyi külső burkolatán az Alpin Gazdasági Munkaközösség tagjai, Orosz János és Garai Zoltán hegymászók az áruház külső „ruháját” mosták át rendhagyó módon — kötélről aláereszkedve 1983-ban

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában