Sóstóhegy

2023.04.02. 13:40

Több százan fesztiváloztak Sóstóhegyen

Igazi népzenei kavalkád és kézműves remekek várták a Tavaszi Zsibongó Ökovásár és Népzenei Fesztivál látogatóit.

Fotó: Pusztai Sándor

Az idő is kegyes volt szombaton, a gyönyörű napsütés megkoronázta az amúgy is hihetetlen hangulatot Sóstóhegyen. A Szabó Lőrinc Ökoiskola udvara újra zengett a népi dallamoktól, hangszerektől, hiszen már második alkalommal rendezték meg a Tavaszi Zsibongó Ökovásár és Népzenei Fesztivált. Nyíregyháza önkormányzata, a Váci Mihály Kulturális Központ Sóstóhegyi Közművelődési Színtere, a Sóstóhegyi Gyerekvilág Alapítvány, a Szabó Lőrinc Ökoiskola Fejlesztését Támogató Egyesület és az iskola közös rendezvényén helyi és vármegyei művészeti csoportok adtak színvonalas műsort és több mint harminc kézműves standon kínáltak különleges és egyedi portékákat.

Élménydús programok

Mindeközben a polgárőrség tartott bemutatót, a rendőrség az általános iskolai bűnmegelőzési, úgynevezett DADA programját népszerűsítette, a tájfutással is megismerkedhettek az érdeklődők, és a Sóstói Múzeumfalu népi játékai is nagyon népszerűek voltak a kicsik körében. Egymást váltották a kézműves foglalkozásokon is a fiatalok, a Nyitnikék Óvoda pedagógusai és a Sóstóhegyi Nyugdíjas Szervezet tagjai segédkeztek a húsvéti dekorációk elkészítésében, amiket nagy örömmel vittek haza a gyerekek. Helyi termelők pultjainál igazi ínyencségeit lehetett megkóstolni, és egyedi, kézzel készített termékek között válogatni.

Lapunk kérdésére dr. Hudákné Fábián Nóra, a Sóstóhegyi Közművelődési Színtér vezetője, a rendezvény szervezője elmondta, hogy a tavalyi fesztiválnak is nagy sikere volt.

– Sikerült most még több, nemcsak helyi, hanem mátészalkai, tállyai fellépőt is elhívni a fesztiválra, és a nyíregyházi önkormányzat Paktumirodájának, Ligetfalvi-Komiszár Eszter, helyi termék- és szolgáltatásfejlesztési koordinátornak köszönhetően nagyon sok kézműves, árus kínálhatta a portékáját. Már 38 éve dolgozok ebben az intézményben, nagy boldogság, hogy ilyen jó hangulatú, fantasztikus rendezvényt sikerült megszerveznünk – fejezte ki örömét a közművelődési színtér vezetője, és hozzátette: szeptember 30-ána következő nagy rendezvényükre, a Közbiztonsági családi napra várnak minden érdeklődőt.

Rabina Ferencné tavaly is kint volt a rendezvényen, Egy éve költözött Sóstóhegyről Nyíregyházára, de visszahúz a szíve. – Szuper programok vannak Sóstóhegyen, a lányommal és az unokámmal jöttem. Olyan jó a hangulat, hogy biztosan a legvégéig itt maradunk.

Összetartó erő

Délelőtt 10 órakor a Szabolcsi Koncertfúvós Zenekar és Mazsorett Csoport műsora után Rusznyák László, a Szabó Lőrinc Tagintézmény vezetője lépett a színpadra, s büszke volt a szervezőkre, a szülőkre, diákokra. – Ez a közösség él, élni akar, és élni fog – fogalmazott.

– A közösség összefogásában van az igazi erő, ami a Szabó Lőrinc Ökoiskola Tagintézményt is jellemzi – mondta megnyitójában Ágoston Ildikó. – Csodálatos helyet és miliőt teremtettek, ami példa lehet mindenkinek – fejtette ki az önkormányzati képviselő, aki a nyíregyházi közgyűlés és a köznevelési kulturális bizottság tagjaként is háláját fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárulnak a helyi kultúra népszerűsítéséhez, ilyen színvonalas rendezvények megszervezéséhez.

Generációk együtt

A Népzenei Fesztivál megálmodója és szervezője, Tirpák Ferenc zenetanár egy merényletet tervezett és végre is hajtott: közös éneklésre buzdított mindenkit. Megható volt hallgatni és látni, ahogy kicsik és nagyok, több generáció együtt éneklte a népművészet jeles mestereivel, növendékeivel a Két szál pünkösdrózsa című népdalt, citera és tárogató kísérettel. A színpadon egymást váltották a fellépők, először Majoros Ditta, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerképző szakközépiskola tanulója három különleges műsorszámmal citerán és cimbalmon nyűgözte le a közönséget, majd egymást követték a színvonalas produkciók. Sóstóhegyi Nyugdíjasok Szervezetének Népdalköre után a Tállyáról érkező fiatal citerások, Hajdú Ágota és növendékei, Martinovszky István, mátészalkai művészeti csoportok, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium és a Nyíregyházi Egyetem tehetséges diákjai teremtettek felejthetetlen hangulatot. 

LN

 

 

Címkék#Sóstóhegy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában