Újfehértó

2023.04.28. 14:00

Ünnepel a kisváros

Hazatért és méltó helyre került Zajti Ferenc első kiadású, dedikált kötete.

Fotó: Pusztai Sándor

Négynapos rendezvénysorozattal ünnepel Újfehértó: a település 1836. április 28-án kapott mezővárosi rangot, majd 1992-ben ismét várossá nyilvánították. Az évfordulót megelőző este Koncz Zsuzsa koncertje vezette fel a pénteki városnapot, mely ünnepi szentmisével kezdődött a helyi görögkatolikus templomban, majd a Közéleti kávézóba várták az érdeklődőket, ahol dr. Hosszú József egy helytörténeti szempontból rendkívül értékes ajándékot vehetett át a város nevében.

– Zajti Ferenc, kulturális intézményünk névadója, Újfehértó szülötte Az ősmagyarok hitvilága című könyvének dedikált első példányát ajándékozta városunknak Komiszár Dénes helytörténész barátom – mondta a polgármester, aki köszöntőjében hangsúlyozta: ugyan hosszan sorolhatná, mennyi mindennel gyarapodott a település az elmúlt időszakban, mégsem teszi, elég körbenézni a folyamatosan épülő-szépülő, fejlődő városban – az magáért beszél.

A nagyvilágban elismert tudós és festőművész, a hazájában méltatlanul mellőzött Zajti Ferenc munkásságát több évtizedre visszamenőleg eltemették. Amikor 1961-ben meghalt, értékes műgyűjteményét, kutatásait az akkori illetékesek értéktelennek, hiteltelennek minősítették, és másfél óra alatt eltüntették. Az elmúlt évben azonban egyre több darabja bukkan fel életművének, kerülnek elő festményei, dokumentumai, melyek segítségével megismerhetjük eszméit, gondolatait, látásmódját. Ezért is hatalmas érték a kéziratos kötet, mely immár méltó helyére került Zajti szülővárosában.

– Minden település életében fontosak azok az emberek, akik szűkebb hazájuk hírét vitték a nagyvilágban – Zajti Ferenc is közéjük tartozott. Sajnos a hagyatékát egyik pillanatról a másikra széthordták, egy szerencsés véletlennek köszönhetően, egy árverésen sikerült hozzájutnom Az ősmagyarok hitvilága című kötetéhez. Különlegessége, hogy az író dedikálta a példányt, így nem volt kérdés, hogy Újfehértón, az ő nevét viselő intézményben van a helye – árulta el lapunknak Komiszár Dénes.

A programok a felújítás alatt álló Játékvár Bölcsőde bejárásával folytatódtak. Dr. Hosszú József polgármester a beruházásról elmondta: több mint 624 millió forintos európai uniós és kormányzati forrásból az eddig 48 férőhelyes intézmény egy ötödik csoportszobával bővül, így a jövőben már hatvan gyermek befogadására lesz alkalmas. A megújult bölcsődét a tervek szerint nyáron már birtokba vehetik az apróságok.

A városnapi rendezvénysorozat szombaton egész napos fogathajtó versennyel folytatódik, a hétfői záróprogramok, Essemm és T. Danny koncertjeivel pedig elsősorban a fiatalokat célozzák meg.

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában